Lepingud on peale Eesti Energia Narva elektrijaamadega veel Väo Hakkega ja Tartu Jõujaamaga. Loodame hakata müüma taastuvenergiaks igal aastal kuni 0,5 miljonit m³ hakkpuitu.

Varem läks kütte- ja paberipuit suures koguses eksporti, kuid majanduslanguse tõttu kahanes tänavu nõudlus niivõrd, et tuli otsida muid müügivõimalusi.

Teine põhjus selliste lepingute sõlmimiseks tuleb vajadusest elavdada kohalikku metsasektorit tervikuna ja anda maapiirkondades rohkem tööd. Siiani polnud meil võimalik pakkuda näiteks võsaraietööd, sest toormel polnud turgu ja tööde eest poleks saanud maksta. Hakkpuiduna saab võsa müüa ja nüüd on võimalik võsaraiet rohkem tegema hakata.

Kas müüte haket või hakkematerjali? Hakkate ise hakkima?

Müüme hakkpuitu, mille hakkimise tellime ettevõtjatelt. Eelmisel nädalal oli esimene hange nende leidmiseks. Meil endil hakkpuidutehnikat ei ole.

Mida hakkematerjaliks müüte?

Kütte- ja paberipuitu, raiejäätmeid ja võsa.

Kui suur paberipuidu osa on ja kui palju hinnas kaotate?

Hakkpuiduks läheb see osa paberipuust, millele ei ole paberipuiduna võrdväärset või paremat turgu ei mahu ega hinna mõttes. Seetõttu me hinnas ei kaota.

Mis muudatusi hakkpuit RMK raietegevusse on toonud?

Need annavad raietegevusele stabiilsust. Kohapeal tekkinud nõudlus kõikide toodete järele tagab ühtlase toormevoo ja raieid ei pea enam vähendama, nagu RMK möödunud talvel oli sunnitud tegema. Tekib võimalus rohkem teha metsakasvatuslikke raieid. Ka hakkavad raielangid ja kraavikaldad paremini välja nägema.

Mis muutub ülestöötajatel?

Midagi uut ei tule, kuid suureneb selliste raielankide osakaal, kus oksad saab kokku vedada ja metsatee äärde virnastada.

Mis on kõige suurem probleem seoses hakkpuiduga?

Selle tootmine erineb metsamaterjalide tootmisest eeskätt selle poolest, et enne hakkimist peab puit seisma ja kuivama. Tuleb sellele mõeldes korraldada varumise ahel. Juurde on vaja laoplatse, kus hakkimist teha.

Kuidas see hakkevoog hakkab mõjutama hakkpuiduturgu?

See annab ettevõtjatele tööd ja toob metsasektorisse lisatulu. Hakkpuiduturul ülepakkumist karta ei ole, sest uute kombijaamade (elektri ja soojuse koostootmisjaamad – ML) turule tulek annab võimaluse müüa Eestis hakkpuitu, mille eksport Skandinaavia maade tselluloositööstuste sulgemisega on vähenenud. Nõudlus võib elavdada Eestis metsaraiet.

Mida teevad hakkehinnad?

Usume, et tänu konkurentsi suurenemisele hakkpuidu hinnad tõusevad.

RMK hakkpuit ja tulevikutarve

- RMK 2009. aasta raiemaht on 2,4 mln m³, millest 40% on palk, 40% paberipuit ja 20% küttepuit. Paberi- ja küttepuidust (ligi 1,5 mln m³) on seni Eestis kasutatud 1/3 ja välja veetud 2/3.

Ümarpuidule lisandub vähemalt 0,1 mln m³ kasutusest väljas olevaid raidmeid ja võsa. Kokku on RMK-l täiendavaks kohapealseks kasutamiseks võimalik arvestada ca 1,1 miljoni m³ puiduga.

- Puitkütuseid kasutavad Eesti katlamajad kokku 1,5 mln m³. Uutes kombijaamades võib kasutus jõuda üle 3 mln m³ (Väo 0,3, Tartu 0,3, Kuressaare 0,1, Ahtme 0,1, Pärnu 0,3 ja Narva elektrijaamad
2,5 mln m³).

Allikas: RMK, Tiit Kolgi ettekanne metsatööstuse kontaktpäeval kevadel 2009