Rakendusuuringute tellimisega tahab RMK suunata teadusasutusi uurima neid teemasid, mille kohta oleks vaja rohkem teadmisi, et metsa majandamisel õigeid otsuseid teha. Varasematest uuringutest on näiteks saadud vajalikke lisateadmisi metsaparandustööde paremaks kavandamiseks. Samuti on uuring selgitanud, et raidmete kasutamine praeguses mahus ei kujuta endast ohtu metsade elurikkusele.

Projektitaotluste vastuvõtt avati 15. märtsil ja taotluste esitamise tähtaeg on 10. mai 2012. Taotlused tuleb RMK teadusnõukogule esitada elektrooniliselt. Minimaalne projekti rahastamise maht on 6500 eurot.

Uutest rakendusuuringutest loodetakse RMK juhatuse esimehe Aigar Kallase sõnul saada lahendusi kaitsealade ja püsielupaikade paremaks majandamiseks, kuna nende osakaal riigimetsades aina kasvab. Samuti ootab RMK hinnangut selle kohta, kas ja millisel määral Eestis moodustatud ulatuslik kaitsealade võrgustik tegelikult toimib ja looduse elurikkust hoiab.

Teadlaste, uurimisgruppide ja RMK esindajate välja pakutud prioriteetsed uurimisteemad ja vormid projektitaotluste esitamiseks leiab RMK kodulehelt www.rmk.ee/meist/teadustegevus.

RMK teadusnõukogu on 2008. aastal loodud teadlaste-erialaekspertide kogu, kes nõustab RMK juhatust metsamajandusega seotud rakendusuuringute tellimisel ja hindamisel.

Aastatel 2008–2011 eraldas RMK rakendusuuringuteks
4 miljonit krooni, mille eest tehti kolm rakendusuuringut. Perioodil 2011–2014 eraldab RMK rakendusuuringuteks 766 940 eurot. 2011. aastal valiti välja kolm uut projekti, mille rahastamiseks eraldati 301 911 eurot.



Seni tellitud uuringud

2008. aastal

- Raidmete kasutuselevõtuga ohustatud koore- ja puiduseoselised liigid Eestis. Projektijuht: Piret Lõhmus Tartu Ülikoolist

- Metsakuivenduse mõju potentsiaalselt ohustatud elustikule. Projektijuht: Raul Rosenvald Eesti Maaülikoolist.

- Puistu takseertunnuste juurdekasvu mudelite täiustamine. Projektijuht: Andres Kiviste Eesti Maaülikoolist.

2011. aastal

- Turberaiete ökoloogilis-majanduslik analüüs ja näidis-püsikatsealade võrgustiku rajamine. Projektijuht: Hardi Tullus Eesti Maaülikoolist.

- Lidarmõõtmistest ja multispektraalsetelt piltidelt puistute takseertunnuste hindamine Aegviidu katsealal. Projektijuht: Mait Lang Eesti Maaülikoolist.

- Kuusekändude varumise metsanduslikud aspektid ja kaasnevate keskkonnamõjude hindamine. Projektijuht: Veiko Uri Eesti Maaülikoolist.

Allikas: RMK