Imemasinate peale sattus Sander Sarap Soomes töötades, kui külastas üht sealset messi. Meest vaimustasid tehnoloogilised lahendused, mis teevad mahetootmise korrapealt hõlpsamaks. Nimelt on umbrohuniiduki CombCut välja töötanud Rootsi mahetalunike ühendus, ökokultivaatori Kvick Finn aga Soome talumehed.

Nüüd ongi Toila valla talumees esimesena Eestis võtnud kasutusele põhjanaabritest talumeeste nupukad leiutised. Rootslaste patenteeritud umbrohuniiduk CombCut võimaldab niita umbrohtusid kasvava teravilja seest.

CombCut näeb välja nagu kombaini heeder, mille külge on paigutatud ridamisi teravad noad, mis paigal seisavad. Oras läheb nugade vahelt läbi, samas kõik vartega umbrohud nugade vahelt läbi ei mahu ja need lõigatakse läbi. Harjastega tõmmatakse aga nugade küljest lahti kõik umbrohuvarred.

Sarap rohis CombCutiga oma mahekaerapõlde juba eelmisel aastal ja on selle tööga väga rahul, kuna 6 meetri laiuse niidukiga jõuab niita u 60 ha päevas.

“Rohima on mõtet minna siis, kui umbrohi juba viljast välja kasvab, aga viljal pole veel kõrt tekkinud. Eelmisel aastal sai meie kaerapõldudel selle masinaga rohida kuni jaanipäevani,” selgitab peremees, et umbrohuniiduki kasutamiseks tuleb valida õige aeg, samas orasheina see ei lõika.

Ökokultivaatoriga Kvick Finn on aga võimalik tõrjuda kõiki neid umbrohtusid, mida CombCut teha ei saa ehk siis mitmeaastaseid umbrohujuuri (orashein, ohakas, paiseleht jne). Ökokultivaator lõikab läbi kõik juured, kobestab mulla ja tõstab umbrohu maapinnale kuivama.

Seda tööriista proovib mees juba eeloleval kevadel enne vilja külvamist. Soomes õppepäeval sai Sarap masina töötulemust juba näha, peremehe sõnul oli see väga lootustandev. Mõlemad maheseadeldised maksid kokku üle 28 000 euro ja 50% nende maksumusest korvati LEADERi rahaga.

Osa maheteraviljast müüb Mägipõllu talu peremees TÜ Wiru Vili kaudu välismaale, ülejäänu söödab oma loomadele.