Ranna-Villa on esimene ettevõte, mis kasvatab lihaveiseid ja laseb nende lihast konserve teha. Kusjuures “Saaremaa mägiveise” nimetust kandvad konservid on esimesed lihaveiseliha konservid Eestis.

Julgust selleks sammuks andis Soomes ja Šotimaal nähtu. Seal üritavad paljud väiketootjad oma toodangu kokkuostu müümise asemel sellele võimalikult palju lisandväärtust anda.

Saaremaal Ranna-Villas mahedalt kasvatatud loomad saadetakse mandrile tapamajja. Sealt viib peremees lihakehad edasi Maag Lihatööstusele konservide valmistamiseks. Tööstustelt ostetakse ainult teenust, toodang on kasvataja oma.

Väärtuslikumad tükid siiski plekktoosi ei jõua, need pakendatakse ja müüakse tarbijatele värske lihana. Konservid valmivad ilma E-aineteta, sisaldades vaid liha ja maitseaineid.

Liha on küll puhas maheliha, kuid kuna Maagil pole mahetöötlemise tunnustust, ei saa valmis konservidele mahemärki peale panna. Sellele vaatamata on tooted Tallinna ökopoodides müügil.

“Võimsust meil praegu taga ei ole, tegeleme aktiivselt turu leidmisega,” märgib Kairo Pilviste. Lisaks Eestile vaadatakse piiri taha. Jõuluks plaanitakse konserve ka Soome saata.

Kairo Pilviste kuulub ka MTÜ Šoti Mägiveis juhatusse. Neli aastat tagasi loodud ühingul on 30 liiget ja nende eesmärk on ühelt poolt mägiveiste kasvatamise populariseerimine Eestis ning teisalt turustusvõimaluste pakkumine.

Pilviste sõnul ongi viimasel ajal nende karvaste sarviliste loomade kasvatajate arv hakanud kasvama. Vähenõudlikud loomad sobivad hästi maastiku hooldajateks. Kuna nende kasvatus on teiste tõugudega võrreldes natuke erinev, loodigi Eesti Lihaveisekasvatajate Seltsist eraldiseisev Šoti mägiveiste ühing.