Nimelt kehtestas Venemaa tänasest täieliku impordikeelu Euroopa Liidu, Ameerika Ühendriikide, Austraalia, Kanada ja Norra sea-, looma- ja linnulihale, kalale ja teistele meresaadustele, puu- ja köögiviljadele, piimale, juustule ja teistele piimatoodetele. Sanktsioonid kehtestatakse esialgu üheks aastaks.

Saaremaa piimatööstuse juhi Andi Saagpaku sõnul läks enne ekspordikeelu kehtestamist umbes pool nende juustutoodangust meie idanaabrile. “Oleme pool aastat ilma Venemaata hakkama saanud ja saame ka edasi, kuna vahepeal pole sealset maitset suhu saanud,” märkis ta. Läbirääkimised küll käisid, kuid paari viimase nädala jooksul ei jõudnud Saaremaa piimatööstus veel juustu idapiiri taha saata.

“Põllumehe jaoks on see uudis üpris kurb,” kommenteeris ta tänast otsust. Põhjus selles, et kui kõigil suurtel Euroopa Liidu piimandusriikidel ei ole võimalik piimatooteid Venemaale müüa, tekitab see turul ülepakkumise. See aga tähendab, et võib prognoosida ühelt poolt siinsete tööstuste jaoks raskusi varem Venemaale läinud toodangule turu leidmisel, teisalt aga toorpiima kokkuostuhinna langust.

“Otsus on pandud kirvega esialgu kõigile. Eks näis, mis edasi saab. Praegu on kõik väga värske ja oletuslik,” jääb Saagpakk siiski äraootavale seisukohale.