Jaan Singi sõnul hammustavad kapsaliblikad kõdrale augu sisse, mispeale kõder tõmbub kõveraks. Ka Orissaare taluniku Aarne Põri rapsipõllul ilmutasid end tänavu esmakordselt kapsaliblika röövikud, kes on ühel tema põllul hävitanud hinnanguliselt veerandi saagist.

Samas võib röövikute ohvriks langenud põllu naabruses olla teine põld putukatest täiesti puhas, mingit seletust rööviku valikulisele käitumisele ei osanud talunik anda. Siiski võib Põri sõnul täheldada, et kuivades kohtades on kahjustused suuremad kui sügavamate muldade peal.

Aarne Põri tunnistas, et päris oma tarkusega ta uut röövikut rapsipõllul ära tunda ei osanud, niidiotsa juhatas kätte lepingupartner Baltic Agrost. Rapsikasvataja sõnul on ta kahjureid ka pritsinud, kuid pole üldsegi kindel, kas mürgi toimest saadav kasu kaalub üles traktoriga meetrikõrguses rapsis mütates taimedele tekitatud kahju.

Põllumajandusameti Saare keskuse peainspektor Maie Hõbenael ütles, et avastas nädala algul Kaarma vallas ühe rapsipõllu, kus olid peal nii kapsaliblika kui ka öölase röövikud ning umbes 35 protsenti põllust oli saanud kahjustada. Hõbenael tunnistas, et tegemist on Saaremaa oludes erandliku nähtusega, sest oma 29-aastase tööstaaži juures pole ta kapsaliblikat veel kordagi rapsikahjurina kohanud. “Seal on mitmeid isendeid, mitmes arengujärgus ja värvitoonis ning tavaliselt öise eluviisiga öölane tegutseb seal praegu väga aplalt,” rääkis peainspektor, kellele jäi samuti silma, et kahjurid võtavad põlde ette üsnagi valikuliselt.