“Euroopa putukate määraja põhjal Eestis teda leitud ei ole, interneti andmetel vähemalt ühel korral siiski on – 2007. a suvel Lümanda vallas Saaremaal. Tuleb välja, et Sõrves on ta levinud, kui poisid lühikese aja jooksul kaks tükki leidsid. Levinud on herilasämblik Kesk-Euroopas. Kuna ta olevat nii ohtlik, siis sai need mõlemad igaks juhuks piirituse sisse pandud.”
Martinsoniga ei õnnestunud eile täiendavalt ühendust saada.


Eesti maaülikooli professor Urmas Tartes ütles Meie Maale, et tegu on Eesti mõistes üliharuldase leiuga, kuna mandril pole taolist ämblikku kunagi avastatud.
“Paistab, et herilasämblikud hakkavad oma leviala põhja poole laiendama ning saared on selleks väga sobiva merelise kliimaga,” osutas Urmas Tartes. “Noortel, munast tulnud ämblikel pole mingi probleem läbida tuulega vahemaa näiteks Rootsist Saaremaale.”


Urmas Tartese sõnul oleksid herilasämblikud kõige suuremad ämblikud Eestis, kui nad siia oma leviala laiendaksid. “Nad on pikkade jalgadega ja vapsiku tagakeha suuruse kehaga ämblikud. Kuna nad näevad herilase moodi välja, on nad looduses hästi kontrastsed ja silmatorkavad,” lausus Urmas Tartes.


Eestis on teada enam kui 500 ämblikuliiki.