Küsimus, kuidas tekivad virmalisi põhjustavad laetud osakesed, on teadlasi huvitanud pikka aega. Nüüd on vastus olemas, teatab Novaator.ee.

Ajakirjas Nature Physics avaldatud uuringu autorid jälgisid 11 päeva jooksul 180 miljardi simuleeritud osakese liikumist kosmoses ning kaardistasid üksikasjalikult virmalisi tekitavate elektronide liikumise.

Nad tegid kindlaks, et elektronid saavutavad ülisuure kiirenduse nn magnetsabas, Maad kaitsva magnetosfääri päikesetuule poolt kaugele kosmosesse väljavenitatud osas.

Egedali sõnul venitab Päikesest lähtuv laetud osakeste voog Maa magnetvälja jooni, mille tulemusel salvestab magnetväli energiat, nagu kummipael venitamisel. Kui tavaliselt paralleelsed magnetvälja jooned taasühinevad, vabaneb see energia (sarnaselt venitamisel katkevale kummipaelale) ning elektronid paisatakse tohutu kiirusega maakera suunas.

Nende ülikiiresti liikuvate elektronide põrkumine Maa atmosfääri ülemiste kihtide molekulidega tekitabki nii põhja- kui lõunapoolkeral esinevaid virmalisi.

Lisaks silmailu pakkuva tulevärgi tekitamisele kõrgetel laiuskraadidel võivad need laetud elektronid ka kahjustada või hävitada kosmosetehnikat.