ÜRO valitsustevahelise kliimamuutuste ekspertrühma (IPCC) värske raporti andmetel pikenevad suved kuu võrra ja sügised muutuvad pikemateks ning vihmasemateks. Need, kes suusatamist armastavad, peavad talvemõnude nautimiseks minema Lapimaale, sest talved lühenevad kahe kuu võrra.

Soome meteoroloogiaameti ilmateadlane Leena Neitiniemi-Upola ütles, et pikalt kestvaid suviseid kuumaperioode tuleb juurde. Viimane suvi näitas juba eeskuju. Tugevad hoovihmadki muutuvad tavalisemaks. Talvised külmaperioodid aga lühenevad. „Neli aastaaega jäävad siiski alles ja päeva pikkus ei muutu põhjamaades üldse,“ ütles Neitiniemi-Upola. „Kui me ei pidurda süsihappegaasi tootmist, on see kõik tõsi mõne aastakümne pärast. Muutused on juba alanud, kuid kasvuhoonegaaside vähendamisega saame tagasi hoida nende dramaatilisemat kulgu.“

Nagu mujal, on ka Soomes mitmeid ilmatarkasid, kes ennustavad ilma loodusmärkide, kuuloomise ja planeetide liikumise järgi. Nii mõnigi ilmatark on öelnud, et enne jõuab kätte jääaeg kui globaalne soojenemine. Meteoroloogid suhtuvad nende arvamustesse üldiselt positiivselt, kuid pikaajalisemate ennustuste tegemisteks on teadlastel täpsemad seadmed ja rohkem andmeid, mis on kogutud rahvusvahelise võrgustiku kaudu. „Kui ilmastik soojeneb järgmise saja aasta jooksul, siis jääaeg tuleb tuhandete aastate pärast,“ kinnitas meteoroloog Leena Neitiniemi-Upola.