Valida saab nii kapitalirendi kui kasutusrendi vahel. Kapitalirendi korral saab klient peale vara viimase rendimakse tasumist vara omanikuks. Kasutusrendi korral reeglina vara tagastatakse perioodi lõpus vara müüjale perioodi alguses kokkulepitud jääväärtusega.

Lisaks on võimalik valida jäägiga kapitalirent, mis vähendab igakuiseid makseid. Sel juhul saab perioodi lõppedes klient valida, kas ta pikendab lepingut ning maksab graafikujärgse jäägi ühes osas või ostab vara välja kolmas osapool.

 Intress

Uue tehnika finantseerimisel on minimaalne omafinantseering 10%, kasutatud tehnika puhul algab omafinantseering 15%.

Liisingu intress sõltub eelkõige liisinguvõtja majanduslikust tugevusest. Valida saab nii fikseeritud kui ka ujuvat intressi, mis on seotud 6 kuu Euriboriga.

Liisingperiood sõltub soetatava vara elueast, kuid reeglina on see kuni 5 aastat. Erandjuhtudel võib periood ulatuda 8 aastani.

Soovi korral oleme valmis pakkuma ka sessoonset maksegraafikut, kus põhiosamaksete tasumine toimub vaid kindlatel kuudel aastas, ülejäänud kuudel toimub vaid intressi osa tasumine. Igakuiste maksete korral on kliendil võimalus esitada taotlus maksepuhkuseks (kuni 3 kuud aastas).

Kõige rohkem mõjutavad liisingu igakuist makset omafinantseering, liisingperioodi pikkus ja jääkväärtus perioodi lõpus. Tulenevalt konkreetsest varast tuleb leida optimaalsed tingimused, mis aitaksid saavutada soovitud kuumakset.

 Liisingu poolt finantseeritavad varad tuleb liisingperioodi kestel kindlustada. Kindlustuse eest on võimalik tasuda ühekordse maksena või lisada kindlustusmakse igakuisele liisingarvele. 

 Vara käibemaks

 Käibemaksukohustuslased saavad soetatavalt varalt käibemaksu tagasi arvestada täies mahus sõltumata rendivormist.

Kapitalirendi puhul tuleb kogu vara käibemaks tasuda pärast vara kättesaamist. Tasutud käibemaksu saab ettevõte Maksuametilt tagasi taotleda peale vara kättesaamist. Käibemaksukohustuslastele pakume võimalust ajatada käibemaksu tasumine kuni kolme kuu peale.

Kasutusrendi puhul arvestatakse käibemaksu rendimaksetelt igakuiselt.

 Taotlemiseks vajalikud dokumendid

- Liisingutaotlus;

- eelmise majandusaasta aruanne, viimaste kvartalite finantsaruanded (bilanss ja kasumiaruanne);

- müügipakkumine taotletava vara müüjalt;

- mahukamate ja alustavate projektide puhul äriühingu äriplaan.

Janar Juht, AS Sampo Pank seadmeliisingu osakonna juhataja

Täpsema info saamiseks tuleb kontakteeruda kliendihalduritega www.sampopank.ee/et/21027.html