Farmi kontrollinud Veterinaar-ja Toiduameti (VTA) Tartumaa veterinaarkeskuse juhataja Anneli Kask selgitas, et nuumikute surma põhjustas rike elektrisüsteemis, mis seiskas farmi sundventilatsiooni. Juhtunu täpsemad asjaolud selguvad uurimise käigus. Hukkunud sigade korjused hävitatakse AS-is Vireen. Kokku oli farmis üle 2500 sea.

„Sellise ilmaga, kus väljas on üle 20 kraadi sooja, võivad sead lämbuda tunni ajaga, kui ventilaator ei tööta ja õigel ajal jaole ei saa,“ rääkis Eesti Tõusigade Aretusühistu nõukogu esimees Urmas Laht.

„Kui üles ütles ainult üks ventilaator ja laudas öövalvet ei ole, siis tegemist sai olla vaid õnnetuse ja halbade asjade kokkulangemisega,“ oletas Laht. Ta lisas, et kui sundventilatsiooni rikke tõttu on sead hukkunud, siis sõltub sõlmitud kindlustuslepingust, kes kahjud kannab.

„Paraku seoses Aafrika katkuga ei taha ükski kindlustusfirma praegu sigu kindlustada, mina pole küll kuulnud, et mõni kindlustusfirma oleks nõus seafarmi kindlustama,“ rääkis Laht, nii et kahjud tuleb omanikul endal kanda.

Laht selgitas, et üldjuhul on farmides kontrollalarm, mis rikke korral teatab elektrikatkestusest. „Meil on küll elektrifirmadega kokkulepe, et kui sigalas midagi juhtub, siis nad tegutsevad kiiremas korras, kuna ventilatsioonita sead lämbuvad mõne tunniga,“ ütles Laht.

Veterinaar-ja Toiduameti loomatervishoiu, loomakaitse ja söötade osakonna juhataja Maarja Kristian selgitas, et loomapidaja peab kohe teatama veterinaararstile loomade ulatuslikust haigestumisest või hukkumisest. Veterinaararstid peavad juhtunust teavitama Veterinaar- ja Toiduameti kohalikku asutust ja juhtunut hakkab uurima kohaliku asutuse veterinaarjärelevalve ametnik.

Loomapidamisnõuete rikkumise puhul, samuti looma suhtes lubamatu teo toimepanemise eest karistatakse rahatrahviga kuni 200 trahviühikut. Kui sama teo on toime pannud juriidiline isik, on karistuseks rahatrahv kuni 3200 eurot.