“Minister hõikas välja, et 12,7 miljonit eurot jagatakse seakasvatajatele toetusteks ja seda tsiteerisid ka mitmed välismaised ajalehed,” rääkis Eesti Tõusigade Aretusühistu nõukogu esimees Urmas Laht. Teiste riikide põllumehed käisid tema sõnul nende artiklitega oma valitsuse juures ja said väidetavalt toetust juurde. Samas jõudis lubatud 12,7 miljonit eurost siinsete seakasvatajateni vaid 2,6 miljonit. “Olete valetanud!” ütles Laht minister Kruusele.

“Kui Persidski ja Pärtel pidid valetamise pärast tagasi astuma, siis kuidas teie käitute?” uuris ta, vihjates Vireeni ja veterinaarameti juhi lahkumisele.

“Taotlusi ei tulnud 12,7 miljoni ulatuses ja selle koha pealt ei näe ma mingit probleemi tagasi astumisega,” vastas Kruuse. Samas lisas ta, et tema arvates peaksid seakasvatajad rõõmustama, et veterianaarameti juht Ago Pärtel on ametist vaba.

Urmas Laht kinnitas, et ta on rahul sellega, et koha kaotas Pärtel, kes ei kuulanud põllumehi ja ei võtnud midagi piisavalt ette siis, kui seakatk jõudsi 2014. aastal siinsetesse metsadesse. Samas ütles ta, et on jätkuvalt seda meelt, et minister peaks tagasi astuma.

Saaremaa seakasvataja Raul Maripuu väitis, et kuigi Saaremaal kasvatatakse 10% Eesti sigadest, läks sinna vaid 0,28% makstud toetusest. Sõnasõja lõpuks tõusis ta püsti ja prahvatas: “Minister, raiuge endale pea sisse, et me ei taha toetusi vaid võrdseid tingimusi!”

Eestis kehtestatud ebaproportsionaalselt suur kolmas ehk punane tsoon takistab seal asuvate sigade realiseerimist ja on üheks põhjuseks, miks siinsete sigade arvu järjest vähendatakse.