„See kinnitab veelkord, et taudi ärahoidmiseks ei taandu bioohutuse meetmete järgimine üksnes seakasvatushoone vastavusse viimisele ning bioohutuskava koostamisele, vaid eeldab loomapidajalt igapäevast hoolsust, et rakendatavad meetmed ka reaalselt ja tulemuslikult toimiksid,“ rõhutas Kalda.

Taudipuhangu korral farmis on võimalik saada kompensatsiooni vaid nendel seakasvatajatel, kes on kõiki bioohutuse nõudeid täitnud. „Taudipuhangust tekkinud kahjude hüvitamiseks on omanikul võimalus esitada taotlus Veterinaar- ja Toiduametile, kes analüüsib ja otsustab, kas taotlus täidetakse ja siinjuures on põhitingimuseks bioohutusnõuete täitmine,“ lisas Kalda.

Kui taotlus rahuldatakse, määratakse kahju suurus looma väärtuse alusel. Lisaks arvestatakse seadme, sööda, pakkematerjali ja loomsete saaduste puhul nende tegelikku väärtust. Hüvitise taotlust ei rahuldata, kui taotleja on loomataudi tõrjeks rakendatavaid meetmeid ja nõudeid eiranud või rikkunud.

Sel aastal on sigade Aafrika katk diagnoositud kokku kuues farmis. Taotluse loomatauditõrjega seotud kahju hüvitamiseks esitas kolm Jõgevamaa kodumajapidamist, kus oli kokku 16 siga, ning üks Lääne-Virumaal asuv farm, kus oli 4300 siga.