Grillihooaja eelõhtul koputas ka ETV saade “Pealtnägija” Eesti tarbijatele südametunnistusele, seades sealiha tarbimise eetilisuse küsimärgi alla.

“Sektor on tõsise löögi all,” tõdeb Lääne-Virumaal asuva SF Pandivere tegevdirektor Aare Kalson. “Kui nii edasi läheb, muutub seakasvatus mõttetuks!” Samas rõhutab Kalson, et Eesti seakasvatajad on teinud viimase paarikümne aasta jooksul väga tublit aretustööd ja praegu on sealiha kvaliteet kõrge.

“Pekki ei taha enam keegi osta, praegu on sealiha sama tervislik kui kana,” ütleb Kalson. “Eesti liha on piirkonna parimaid, seda hindab kõrgelt ka venelane.”

Sama kinnitab ka Laht, kes lisab, et kuigi ekspordikeeld Venemaale kehtib ka Lätile, Leedule ja Poolale ning neil peaks sealiha turul üle jääma, saavad ometi Eesti seakasvatajad oma sigu praegu eelkõige just neisse riikidesse realiseerida, ja seda nimelt liha kõrge kvaliteedi tõttu.