“Kuna tegemist on väga ohtliku ja nakkava loomataudiga, siis taudiohu tingimustes on oluline, et iga üksik loomapidaja rakendaks bioohutusmeetmeid,” põhjendas lauskontrolli VTA peadirektor Ago Pärtel. “Selleks et vältida sigade katku levimist lähiriikidest Eestisse, peavad kõik seakasvatajad suhtuma taudiohtu väga tõsiselt. Peale selle pööravad VTA kontrollid senisest rohkem tähelepanu ka turgudel müüdava sealiha ja sealihatoodete päritolule, et vältida naaberriikide taudipiirkondadest pärineva liha sattumist Eesti turule.”

Kõik seakasvatamiseks kasutatavad hooned peavad olema registreeritud Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametis (PRIA), samuti peab olema esitatud teatis sigade arvu kohta. Kui sigade pidamine on lõpetatud, peab ka PRIAt sellest teavitama.

Kodusigade ja farmis peetavate metssigade väljas pidamise keeld kehtib kogu Eesti territooriumil alates 25. juulist.

Sigade Aafrika katku kiire levik lõunapoolsetes naaberriikides on tekitanud küsimusi ka inimestes, kes ei ole igapäevaselt elu- või töökoha tõttu seapidamisega kuidagi seotud ega külasta seafarme. Sellised inimesed ei kanna kõigi eelduste kohaselt taudi edasi. Siiski on oluline meeles pidada, et kõik inimesed võivad olla viiruse edasikandjaks. Sealiha on ohutu, katkuga piirkondadest ei saa teistesse liikmesriikidesse vedada elussigu, sealiha ega sealihatooteid.

Suuremat ohtu kujutavad endast isikud, kes külastavad naaberriigis sugulasi ja tuttavaid või käivad seal turul või laadal ja toovad kaasa kohalikku töötlemata sealiha ja -tooteid. Kui sellise toidu jäägid satuvad loodusesse või seafarmi, on see otsese ohu allikas seakatku viiruse levikuks. Seega ei ole soovitav tuua reisilt kaasa loomseid saadusi, eriti värsket liha ja kõrvalsaadusi. Vältida tuleks teadmata päritolu sealiha ostmist piirialade turgudelt.

Kui leiate metsast surnud metssea, tuleks helistada kohaliku veterinaarkeskuse numbrile või VTA vihjetelefonil 605 4750. Pärast looduses ja metsas viibimist tuleks puhastada oma riided ja jalanõud.

Ajaloost on teada juhtumeid, kus suured loomataudid on saanud alguse tavakodanike mõtlematust käitumisest. Näiteks võib tuua suu- ja sõrataudi, mis jõudis Inglismaale tõenäoliselt ühe eraisiku pagasis.