„Selge on see, et me ei lahenda maaelu arengukavaga kõiki regionaalprobleeme – see peab toimuma koostöös teiste ministeeriumide ja fondidega,“ sõnas Seeder.

Seederi sõnul on ettevalmistatavas maaelu arengukavas aastateks 2014-2020 tagatud senisest parem juurdepääs investeeringutele olenemata suurusest kõigile põllumajandustootjatele. „Juurdepääs maaelu arengukava vahenditele saab olema senisest perioodist avatum, kuid ka eesmärgipärasem. Kuigi huvigruppide soov tagastamatu abi järgi on nähtavalt suur, ei saa maaelu arengukava käsitleda konsensusliku rahajagamisena – see peab täitma terviklikumaid eesmärke,“ ütles Seeder.

Maaelu arengukava 2014-2020 määratleb Euroopa Liidu järgmisel eelarveperioodil Eestis liidu ühise põllumajanduspoliitika raames toetatavad valdkonnad ja meetmed. 936 miljoni euro suurust arengukava rahastatakse Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondist (75%) ja Eesti riigieelarvest (25%).

MAK 2014–2020 fookuses on teadmussiire, keskkonnasõbralik, konkurentsivõimeline ja jätkusuutlik toidutootmine ning mitmekesine maamajandus ja maapiirkonna elukeskkond. Arengukava ettevalmistamist alustati 2011. aastal ja sellesse on olnud kaasatud ligi 60 organisatsiooni.

Maaelu arengukava 2014-2020 eelnõu tuleb juhtkomisjonis, riigikogu maaelukomisjonis ning valitsuses uuesti arutlusele septembris.