“Meie selle aasta põllumajanduse eriala esimene kursus on väga tubli kursus – kõik 21,” kiidab noori masinaõpetuse õpetaja Vello Vilu.

Jalgpall ja ponid

Pille-Riin Reinaus oli noortalunike võistluse 29 osavõtja seas noorim, kuid osutus sellest hoolimata kõige tublimaks tüdrukuks.

“Olen täielik maalaps, kodu on Lelles,” ütleb Pille-Riin end tutvustades. Tema kodutalus peetakse hobuseid ning tegeldakse metsandusega.

“Algul tahtsingi hobumajandust õppida, see on kõige südamelähedasem,” räägib ta. “Aga siis otsustasin põllumajanduse kasuks, et oleks kindel leivateenimise amet.”

Hobustehaiguse päris Pille-Riin emalt, kes ostis aastate eest ühe vana hobuse. Kuna kodutalul on palju rohumaad, võeti Märjamaa kandist Vinguti-Juurimaa talust oma lemmikule veel mõned hobused seltsiks, nii-öelda kostile.

“Möödunud talvel elas meie juures kolm tiinet mära, suveks saab võib-olla rohkem, “ loodab tüdruk.

Loomulikult tegeleb Pille-Riin ka ise ratsutamisega. Oma hobist kirjutab ta kooli kodulehel.

“Olen tegelnud ratsaspordiga tõsisemalt neli aastat. Alustasin ja olen siiamaani treeninud Juurimaa tallis Märjamaal.

Esimeseks võistlusponiks oli eesti tõugu ruun Rokit, kellega sain palju autasusid. Seejärel sain endale welshi part­breedi tõugu täku Onslow, kellega olen saavutanud 2010. aasta Eesti meistrivõistlustel poniklassi koolisõidus hõbemedali ja kolmevõistluses kulla.

Mullu saavutasin temaga Eesti meistrivõistlustel poniklassi koolisõidus pronksi ja kolmevõistluses teist aastat järjest kulla. Käisin temaga ka selle aasta aprilli alguses Poolas, kus toimus Euroopa meistrivõistluste poniklassi koolisõidu kvalifikatsioon.”

Kuigi Pille-Riin ratsutas ka lapsena, jäi vahepeal vahe sisse. “Siis tegelesin jalgpalliga ja meie võistkond tuli ka selles Eesti meistriks,” selgitab ta.

Kohalikud tõud

“Kuidas üks talu ikka ilma masinata ja loomata olla saab?” küsib parimaks noortalunikuks tunnistatud Jaan Piigert. Õpetajate hinnangul on ta tugev nii loomakasvatuses kui ka tehnikas.

Noormehe kodu on Järvamaal Ahulas. Seal tuli jõukohaseid töid teha juba algklassipoisina. “Viiendas klassis läksin naabrimehe juurde karjakuks,” pajatab ta oma töömehetee algusest. “Siis ronisin aste ülespoole ja pääsesin traktorirooli.”

Praegu on tal maal koos isaga väike majapidamine, mida ta mõtleb tulevikus laienda ning hakata seal pidama Eesti kohalikke loomatõuge. “Holstein ja punane lehm – need on nii igavad ja nende hulk aina kasvab,” selgitab Jaan oma plaane. “Maatõugu lehmad ja hobused, eesti maalammas – need on toredad ja huvitavad loomad, tulevikus tahan neid endale muretseda ja pidama hakata.”

Noormees lisab, et kõik eestimaine ja oma tundub talle oluline. “Vaja on eestimaist asja edasi ajada, et see välja ei sureks,” teab ta juba praegu, mida tahab.



VÕISTLUS

Parimad noortalunikud

1. Jaan Piigert, JKHK.

2. Kermo Viilup, Olustvere TMK.

3. Johannes Toom, Olustvere TMK.