Tamme sõnul kuulub tänavune söödavarumise algus pigem varajaste sekka. Kui ilma oleks, võiks nädalaga ka ülejäänud 180 hektaril esimese niite ette võtta ja siis jääda ootama uut rohukasvu. Kuna lõviosa põldudest on lutsernirohked, võib neid ka pisut hiljem niita.

Esimene aun 500 tonni söödaga pärines aga kõrreliste heintaimede põldudelt ja sealt oli paras aeg niita. “Kui õige hetk üle läheb, hakkab sööda väärtus kiiresti langema,” märkis Tamm, kahetsedes, et selle nädala alguse ilm ei lubanud söödavarumist jätkata.

Ühtekokku vajaks Tartumaal Nõo vallas asuva Soone talu 500pealine kari, kellest lüpsilehmi 270, vähemasti 6000, varuga võttes aga 8000 tonni silo. Vähemalt sada tonni tahetakse teha ka kuiva heina.

Tamm loodab saada vajaliku siloportsu kätte kolme niitega. Kui juhtub heinakasvuks soodne suvi, tuleks põllud neljandatki korda üle niita, kuid see nõuaks aega ja kulu.

Vastse-Kuuste POÜ juht Kalle Neeve Põlvamaalt ütles üleeile, et tema pole veel heinapõlde uurida jõudnud. Siiani tegelesid nad vihmaste ilmade tõttu kevadtöödega ja parasjagu oli käsil heinaseemne külv. “Arvata võib, et rohi on hästi kasvanud, seda võib juba koduse muruniitmise järgi ütelda,” naeris Neeve.

Võrumaa Masinaühistu juhataja Jaak Kahro kinnitusel hakkavad nad järgmisel nädalal rullsilo valmistama. Praegu võetakse talunikelt tellimusi vastu. “Meil on kaks silogruppi, masinad valmis ja mehed peal.”

“Plaanisime alustada neljapäeval, ent ilm läks ilusaks ja saatsime masinad põllule juba teisipäeval,“ ütles OÜ Voore Mõis juht Indrek Klammer.

Klammer kiitis tänavust rohukasvu heaks, tavaliselt on nad silotegu alustanud paar nädalat hiljem. Kokku vajab söötmist rohkem kui 1200 veist. Kolme niitega tuleb neile varuda 16 000 tonni silo.

Kõrge toodangu alus on Klammeri sõnul just kvaliteetne silo. Et see põllult kätte saada, on vaja head ilma. “Igahommikune esimene käik on Internetti, kust Norra, Vene ja Eesti ilmateadete järgi prognoose teeme,“ lisas Klammer.


Are Selge, maaülikooli dotsent

Tänavune rohukasv on hea või väga hea. On olnud piisavalt nii soojust kui niiskust. Esmaspäeval Lõuna-Eestis heinapõlde takseerides sai selgeks, et kui ilm lubab, peaks lõunaosariikides sel nädalal kindlasti niitmine lahti minema.

Järgmisel nädalal aga kindlasti juba täie rauaga. Põhja-Eestis on heintaimede areng umbes nädala jagu hilisem.