Müüki oli pandud Lääne-Virumaal Vihula vallas FIEna Soone talu pidanud Sirje Korneli kogu majapidamine tervikvarana: 127 lüpsilehma, 58 lehmikut, 35 mullikat, 9 pullikut, 1 pull ja 1 hobune. Lisaks mitu kinnistut, sõidukid ja traktorid. Kokku 705 195 euro eest.

Keegi ei käinud vaatamas

Martin Krupp rääkis, et ükski huviline ei käinud Korneli majapidamisega põhjalikumalt tutvumas. “Eraldi piimakarja vastu on huvi kindlasti olemas, aga Soone talus on tootmine ja taluelu nii tihedalt läbi põimunud, et selline ost pole lihtne, ostja peaks siis ise seal taluelu hakkama elama,” arutles Krupp.

Suurim võlausaldaja Korneli pankrotis on Maaelu Edendamise Sihtasutus (MES), mistõttu rahvas arvab juba, et ehk hakkab MES ise Soone talu haldama, kui ostjat ei leita.

MESi juhatuse esimees Raul Rosenberg eitab sellist mõtet kategooriliselt.

“Meie ei hakka mitte mingil juhul Lääne-Virumaal talu pidama. Sest siis peaksime ju looma MESi juurde omaette osakonna. Neid ettevõtmisi, mis niimoodi pankrotiga võivad lõppeda, on ju üle Eesti rohkemgi. Sel juhul peaksime tegelema majandustegevusega ka tehastes, puidutöötlemisettevõtetes ja mujal,” teatas Rosenberg.

Rosenberg selgitas, et nüüd otsustab pankrotitoimkond, kuhu kuulub ka MES kahe liikmega, mis hinnaga Soone talu tervikvarana uuesti oksjonile panna.

“Kindlasti võtame hinnast alla ja püüame praegu müüa ikkagi tervikvarana,” rõhutas Rosenberg.

Virumaa Põllumeeste Liidu juht Ülo Niisuke teatas aga, et naabrid ja kohalikud maakonna põllumehed ei lähe mingil juhul Korneli vara ostma, sest teise õnnetusest kasu lõikamine pole nende kandi rahvale omane.

“See pole mõeldavgi, et keegi läheks niimoodi teise koju majandama. Meie kohalikud põllumehed seda talu küll üle ei võta, see oleks juba psühholoogiliselt väga raske,” arutles Niisuke.

Ta lisas, et kui ostetakse, siis peaks see olema küll mõni võõras inimene või suurärimees.

Töötajate hambad ei plagise

Maainimesed hoiavad Korneli perele pöialt, et neil kõik veel hästi läheks, et loomi mingil juhul ükshaaval maha ei müüdaks.

Salamisi loodetakse ka, et ehk keegi Sirje Korneli lähisugulastest suudaks talumajapidamise pankrotipesast päästa. On ju Korneli talus loodud Eestimaa ühed parimad tingimused ka laudatöötajatele.

Loomulikult tuli selle eest hulga rohkem laenuraha välja käia kui ökonoomsema külmlauda eest, kus lüpsja ja traktorist pakasega hambaid plagistavad.