“Nägin maailmas uusi võimalusi ja otsustasin pakkuda innovaatilisi lähenemisi ka Eesti piimatootjatele,” kommenteerib ASi Remedium tegevjuht Sivar Irval põhjust, miks otsustati tegelema hakata lisaks muudele tegevusharudele ka spermamüügiga.

Aretusplaan ja oskusteave

Müüma hakatakse Hollandi−USA aretusfirma Alta Genetics tipp-pullide spermat ning pakutakse ka aretusprogrammi.

Eeltöö spermamüügi käivitamiseks algas kaks aastat tagasi. 2012. aasta juunis sõlmisid Alta Genetics Inc ja AS Remedium koostöölepingu. Sama aasta detsembris alustas Remedium holsteini tõugu sugupullide sperma hoiustamist ning turustamist.

AS Remedium pakub Alta Eesti taastootmisprogrammi raames lisaks spermale ka teenuseid: koostatakse aretusplaane (Alta ValueBuilder), seemendusplaane (AltaMate) ja koondaruannet, mis annab ülevaate karjas toimunud geneetilisest arengust.

Lisaks pakutakse taastootmise ning farmi juhtimise alast nõustamist, mis põhineb fasrmijuhtimise tarkvaral ning edumeelsete piimafarmide kogemustel.

“Programm lubab suunata farmide juhtkondi märkama tegurite omavahelist seost, võimaldades seeläbi langetada otsuseid, mis aitavad farmi muuta kasumlikumaks,” loodab Irval.

“Praegu peaks iga loomakasvataja ja piimatootja mõtlema, kuidas geneetika maksimaalselt ettevõtte kasuks tööle panna. Selleks pakub AS Remedium koostööpartneritele oskusteavet ja terviklahendusi,” lubab Irval. “Valime klientideks edumeelseid piimatootjaid. Koostööd teeme nende ga, kes tahavad areneda.”

Irval lisab, et see ei tähenda, nagu müüdaks spermat vaid oma partneritele. Seda võivad osta ikka kõik piimatootjad.

Konkurentsi ei karda

Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu (ETKÜ) esimehe Tanel Bulitko sõnutsi on see, et aretusmaterjali müüjaid on riigis rohkem kui üks, maailmas tavaline praktika. Kuna Eestis on valdav osa tootjatest tõuloomakasvatajate ühistu liikmed, on loomulik, et nad ka kasutavad ühistu teenust.

Mõnes riigis, nagu näiteks Leedu, on spermaäri tema teada nii eraettevõtjate kui aretusorganisatsioonide käes, lisaks on seal olemas riiklikud seemendusjaamad, mis senini tegutsevad.

“Ka meie oleme Altaga koostööd teinud 1996. aastast alates. Remediumi plaanid käisid ka meie aretusühistu nõukogust läbi, pakuti kolmepoolset koostööd,” märgib Bulitko.

ETKÜ juht lisab, et ka siis, kui importspermat müüb mõni teine ettevõte, peab aretusorganisatsioon selle tunnustama. Samuti on ETKÜl ainuõigus pidada veiste tõuraamatut, kuhu kõik tõuloomad sisse kantakse. Seega ka seemendamiste ja põlvnemiste registreerimiseks ning geneetiliseks hindamiseks peab loa andma aretusühistu.

Bulitko sõnul on Remediumil ilmselt huvi laiendada oma tegevusvaldkondi. Seda spermamüük, Alta Eesti aretusprogramm ja muud uued tegevused võimaldavadki.

Alta Eesti aretusprogrammi tutvustamise õppepäeval käisid ka ETKÜ spetsialistid, kes ütlesid, et samad võimalused – paaride valik, genoomi jälgimine jms – on olemas ka jõudluskontrolli keskusel, kellega ühistu teeb tihedat koostööd.

Niisiis on farmeril valikuvõimalus – kasutada kas uut või juba Eestis toimivat programmi.