ELKSi juhatuse esimees Aldo Vaan kinnitas, et müüki tulevad loomad on pärit parimatest karjadest ja suurepärase põlvnevusega. Ning selle kõige juures saadaval võimalikest parima hinnaga – oksjonile pandud tõupullide hinnad jäid vahemikku 2000–3400 eurot. Ja kõik seitse pulli, kes ostja leidisd, osteti ära alghinnaga, sestap jäi ära ka kõikidele oksjonitele eelnev ootuspärane võistupakkumine ja üksteise ülelöömine. Seitsmest ostetud sugupullist neli olid limusiini tõugu.

Aldo Vaan tegi oma sõnade kinnituseks ka ise ostuga otsa lahti, omandades 2900 euro suuruse alghinnaga kogu Euroopas suhteliselt haruldase hele-akviteeni tõupulli, kel nimeks Hermes ja kelle isa pärit Prantsusmaalt.

Tõsi, n-ö käest kätte saab tõupulli ka odavamalt. Keavas enampakkumisele pandud tõupullide eripära seisnes selles, et nende valik Taanis toimus väga põhjalikult, nopiti sõna otseses mõttes pärleid. Nii on näiteks dokumenteeritud kõigi müügis olnud tõupullide eellased kolme põlvkonna taha. Teiseks jälgiti Keava farmis poole aasta jooksul nende juurdekasvu ja muude tõuloomadele omaste parameetrite muutumist.

Pullid, keda seekordsel oksjonil ära ei ostetud, lähevad mõne aja pärast jällegi müüki, aga nagu märkis ETKÜ juhatuse esimees Tanel-Taavi Bulitko, siis juba paarkümmend protsenti kõrgema hinnaga.

Suhteliselt kesist ostuhuvi põhjendas Bulitko sellega, et praeguses seisus on Eestimaa lihaveisekarjad ehk juba pulle n-ö täis ja enamaks pole suuremat vajadust seni, kuni tuleb taas aeg pulle vahetada, sest ühte pulli peetakse ühes karjas paar aastat. Et puhast ja tugevat tõugu säilitada, tuleb seejärel soetada uus pull, senine müüakse edasi mõnda teise karja. Üldse on sugupulli viljastamisvõime kestvus kuus-seitse aastat.

Kõige ägedama vaatemängu oma esinemisaedikus korraldas vaid 402 kilogrammi kaaluv herefordi tõugu noorpull Ironman, kes kappas oma võimaluste piires ringi nõnda et saepuru kaares üle pea tuiskas. Kui sellele, alles ema tissi otsast pääsenud pullihakatisele seltsiks üks peajagu pikem ja seljajagu kõrgem hele-akviteen toodi, üritas ta tollele kohe puseldes selgeks teha, kelle taktikepi järgi siin mäng tegelikult käib.

"Selle pulli vanemad on tulnud embrüosiirdamisest, mis tähendab, et tal on parimad valitud vanemad," iseloomustas Bulitko. "Raudmees on väga seltsiv ja töökas loom."

Paraku jäi krapsakas hereford madalaimale alghinnale, 2000 eurot, vaatamata esialgu Keavasse edasi elama, sest pakkumisi temale ei tehtud.

Oksjonilt 3400 eurot maksva limusiiniga Hardy oma Pärnumaal asuvasse Kannu tallu naasev lihaveisekasvataja Karli Männe on seisukohal, et tegelikult olid tõupullide hinnad oksjonil keskmisest pigem kõrgemad.

"Aga et tegemist on parimatest parimate tõuomadustega loomadega, siis on kõrge hind õigustatud," märkis Männe. "Tõupulle suvalisest kohast ostes võtab karjakasvataja riski, et tema karja tõug saab rikutud."