„Eesmärk on tarnida Jaapanisse 5000 tonni laabijuustu, mis on 25% toodangust ja 5000 tonni lõssi- ja vadakupulbreid aastas. Seega soovime suunata Jaapani turule kogu seni Venemaale läinud piimatoodete mahu,“ märkis Anne Sulling. „Marubeni on Eesti piimatoodete kvaliteediga väga rahul ning on huvitatud pikaajalisest ja püsivast koostööst Eesti piimatöösturitega,“ lisas Sulling. Tema sõnul tegutseb Marubeni Corporation enam kui 65 riigis ning seeläbi võib Eesti piimatoodang jõuda Jaapani kõrval ka teistele Eesti jaoks uutele turgudele.

Väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling alustas läbirääkimisi Marubeni Corporationiga 2014. aasta septembris. Marubeni delegatsioon käis esimest korda Eestis eelmise aasta novembris ning kohtus siin kõigi Eesti Piimaliidu liikmetega. Esimesed proovikogused saadeti Jaapanisse oktoobris. Marubeni esindajatega toimusid kohtumised ka minister Anne Sullingu Jaapani-visiidi raames tänavu jaanuaris.

Anne Sullingu sõnul õnnestus Eesti piimatöösturitel Marubeniga kiiresti läbirääkimistesse asuda ja esimeste tulemusteni jõuda tänu Eesti varasemale koostööle Marubeniga CO2-kvooditehingute puhul. Toonaste tehingute raames renoveeriti Eestis üle saja avaliku hoone, kaheksa teatrit said moodsad energiasäästlikud valgustuslahendused ja viis teatrit uued teatribussid. Teiste hoonete hulgas sai renoveeritud ka Eesti Piimandusmuuseum Imaveres.

Jaapan on USA põllumajandusministeeriumi 2014. aasta andmetel maailma viies piimatoodete importija (283 tuhat tonni) ja teine juustu importija (247 tuhat tonni). Eestis toodeti 2014. aastal 90,300 tonni joogipiima, 40,000 tonni juustu (sh määrde-, sulatatud ja kodujuustu), 26,200 tonni koort, 37,400 tonni hapendatud piima, 18,300 tonni kohupiima, 5,500 tonni lõssipulbrit ning 4,800 tonni võid. 750,2 tuhandest tonnist toorpiimast läks ekspordiks, peamiselt Leetu, 202,3 tuhat tonni. Lisaks toorpiimale eksportis Eesti joogipiima, juustu ja pulbreid, peamised sihtriigid olid Leedu, Läti, Soome ja Itaalia.