Määruse kohaselt on üldjuhul lubatud pidada linde loomkoormusega 32 kg ruutmeetri kohta ning lisatingimuste täitmisel kuni 42 kg ruutmeetri kohta. Tapakaalus lihakana kaalub umbes 2 kg. Seega võib määruse kohaselt pidada ühel ruutmeetril maksimaalselt 21 kahe kilogrammi raskust kana, mis tähendab, et ühe kahekilose kana kohta vaid 476 ruutsentimeetrit pinda. A4 paberilehe suuruseks on ca 620 ruutsentimeetrit.

Lisaks ruumipuudusele võetakse tüüpilises intensiivses broilerite tootmises kanadelt maksimum: nad on aretatud kiiresti kasvama ja rohkem liha tootma. Selle tulemuseks on keharaskuse kandmiseks liiga nõrgad jalad, jalavigastused ja -põletikud ning kõrge suremuse määr enne tapakaalu saavutamist. Tapakaalu jõuavad linnud vaid 40 päevaga.

„Esitasime Põllumajandusministeeriumile määruse eelnõu koostamise ajal hulgaliselt lindude heaolu tagavaid ettepanekuid, kuid valdavas osas nendega ei arvestatud,“ kirjutab seltsi kodulehel juhatuse liige Kaie Kasemets.

ELi liikmesriikide tarbijad on üha teadlikumad lihalindude pidamistingimustest ning järjest enam ostetakse neid tooteid, mille tootmisel on tagatud lindude heaolu. Inglismaalkoguvad populaarsust Freedom Food märki kandvad tooted, mida kasutab näiteks teleekraanilt tuntud kokk Jamie Oliver.

Mitmes ELi liikmesriigis on tarbijal võimalik valida intensiivsest tootmisest pärit ja nn loomasõbraliku kanaliha vahel, Eesti tarbija leiab praegu poest vaid intensiivsest tootmisest pärit linnuliha. Kuna meie tarbijal valikuvõimalus puudub, kutsuvad loomakaitsjadinimesi üles mõjutama kanade heaolu kas kanaliha tarbimist vähendades või sellest üldse loobudes.

Loe lisaks: