Ilmateenistuse prognoosi järgi on kuni järgmise kolmapäevani oodata hoovihmasid ja vali tuul hakkab nõrgenema alles teisipäeva õhtust alates. Siis kerkib ka õhutemperatuuri maksimum siin-seal jälle 23 kraadini.

Nii on loota, et põllumeeste põuamure saab ehk leevendust.

Suvi võtab tempot maha

Vihma oleks tegelikult vaja küll, sest Eestimaa metsad on tuleohtlikud. Kõige tõsisem on olukord muidugi Võrumaa metsades, kus tuleohu indeks on kerkinud 7125 ühikuni. Äärmiselt suureks tuleohuks peetakse taset alates 7000.

Lähipäevade vihmad peaksid tuleohtu seega siin-seal vähendama. Kus hästi läheb, seal ka korralikult kastma. Nii et neis paigus jäävad põllumehedki rahule. 

Venemaa ilmaportaali Gismeteo.ru kahe eeloleva nädala prognoos kinnitab, et kogu Eestis juulikuu lõpuni mõnusat rannailma loota pole. Vaevu-vaevu tõuseb vaid paaril-kolmel päeval soojanäit 20 kraadini, valdavalt jääb aga 16 ja 19 kraadi vahele. Enamasti on taevas pilvine ning tulemas on vihma - kus vähem, kus rohkem, vaid 27. juuli on täiesti sajuta.

Sarnast, mitte just kõige sobivamat rannailma lubab üheksaks järgmiseks päevaks meile ka norrakate ilmaportaal Yr.no.

Rohkem lootust kenale suveilmale pakub ameeriklaste Wunderground.com, nende üheksapäevase prognoosi järgi on järgmisest kolmapäevast alates Tartus taas 23-25 soojakraadi ja kuiv.

"Olge täiesti mureta, ilus suvi kestab edasi, vaid mõne päeva on ilmad jahedamad ja sajusemad," ütleb Maalehe ilmatark Arvo Saidla Raplamaalt Koikse külast. Ja soovitab mitte lasta end häirida.

Saidla sõnul tuleb lähipäevil vihma rohkem Kagu-Eestis, Lääne-Eesti rannikul ja Tallinna ümbruses. Valdav osa Eestist aga jääb endistviisi üsna kuivaks.

"Näiteks minu kodukant vihma eriti ei saa ja põud kestab siinkandis edasi," ütleb ilmatark.

Vihma oleks vaja

Saidlal kartulid õitsevad ja noored mugulad on janus. Peenramaad jõuab ta kasta, aga kartulit enam mitte. See tähendab, et vihma oleks hädasti tarvis. 

Saidla usub, et vähemalt augusti keskpaigani kestab ilus suvi ja põuailmad jätkuvad, aga 20. augustist tuleb suurem ilmamuutus. Temaga sama meelt on ka ilmatark Ilmar Tiismaa Pärnumaalt Lõpe külast. 

Tiismaa on kindel, et järgmise nädala teisipäevast läheb taas soojemaks ja põud kestab edasi. Kui augustis ehk tulebki vihma, siis üksnes kohati.

"Mis suvitajale hea, see põllumehele halb," teab agronoomiharidusega ilmatark.