„Tuletame veel kord kõigile seakasvatajatele meelde, et on kohustuslik täita kõiki kehtivaid bioohutuse nõudeid, kuid iga seakasvataja peaks oma farmi vaatama üle kriitilise pilguga, mida täiendavat on veel võimalik teha, et takistada loomade nakatumist seakatku,“ ütles VTA peadirektor Ago Pärtel. „Vajadusel saab nõu küsida volitatud veterinaararstidelt ning Veterinaar- ja Toiduameti ametnikelt.“

Taudipunktis kehtestatakse karantiin, kõik sead hukatakse ja hävitatakse vastavalt sigade Aafrika katku tõrje tegevusjuhendile. Peale farmi loomadest tühjendamist viiakse läbi hoone puhastamine ja desinfitseerimine. Taudipunkti territooriumile tohivad siseneda ainult Veterinaar- ja Toiduameti poolt volitatud isikud.

Kui loomapidaja on rakendanud kõiki kehtestatud nõudeid, siis hüvitatakse vastavalt seadusele taudikoldes hukatud ning loomataudi tõttu hukkunud loomade väärtus. Taudipunktide ümber kehtestatakse 3 km ohustatud ja 7 km järelevalvetsoon. Kõik tsoonidesse jäävad seafarmid kontrollitakse VTA poolt üle ning võetakse proovid sigade Aafrika katkule. Valasti küla farmi läheduses asub kaks väikest seakasvatust.

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100% loomadest).