Lisaks on vaja leida koht, kust avaneb vaade silmapiirile lõunakaares, ja minna õhtuks sinna. Võid oma kaaslasele julgesti lubada, et nii suurt täiskuud pole talle just sageli näidatud.

Teisipäeva, 3. juuli õhtul tõuseb Kuu Tallinnas kell 21.55, Paides 21.48 ja Võrus 21.35. Tuletame meelde, et Kuu (niisamuti Päikese) tõusuhetk tähendab seda, et silmapiiri puudutab tema ketta ülemine serv.

Ilus illusioon

Väikese kokkusattumusena on täiskuu täpne hetk just samal ajal – 21.52. Hästi pirakas aga ei paista juba tõusnud Kuu meile teisipäeva õhtul ja öösel mitte seepärast, et ta eriti täis on, vaid seetõttu, et ta silmapiiri lähedal asub.

Sellal kulgeb Kuu nii madalalt, et kõrgemale kui 10 kraadi ta üle silmapiiri ei kerki. Tõuseb aegamööda kagust, nihkub lõunasse, kus kulmineerub poole kahe ajal (Tallinnas 01.33, Paides 01.30 ja Võrus 01.24) ning loojub edelas pärast kella viit.

Miks ta just silmapiiri juures nii suur paistab, sellest kirjutasin 2009. aasta 29. novembri taevaloos “Kuu – kas õde, kaasa või tütar?”.

Meenutame üksnes nii palju, et tegelikult pole ta madalal põrmugi suurem kui kõrgel taevas, vaid muutub selliseks meie enda ettekujutuses. Aga mis sest! Ilus on ta silmale vaadata sellegipoolest, et me seda illusiooni teame.

Kuna meie ilma ei saa usaldada rohkem kui väikelapse taguotsa, ei saa anda garantiid, et teisipäeval taevas selge on. Õnneks pakub Kuu niisama hea elamuse ka paar päeva enne ja pärast teisipäeva.

Pühapäevast neljapäevani on Kuu faas vastavalt 92%, 97%, 100%, 99% ja 96% ning suurena kui supitaldrik kulgeb ta enam-vähem sama rada mööda.

Jupiteri varjutus

Üks erietendus (paraku vaid valitutele) tuleb taevas juuli keskel. 15. juuli varahommikul, kui Kuu on kahanenud üsna kõhnaks sirbiks (tema faas on siis 15%), liigub ta Jupiteri eest läbi.

Ehkki Jupiteri varjutus (täpsem oleks öelda okultatsioon) iseenesest väga haruldane sündmus ei ole – neid toimub keskmiselt kaks korda aastas –, saab seda näha üliharva.

Vahel juhtub see päevavalgel, vahel on Kuu liiga täis ja niisiis liiga hele, pahatihti on varjutust näha liiga väikesel maa-alal, et asi Eestini ulatuks.

Kahjuks on meil ka selle okultatsiooni nägemisega kehvad lood. Kolmest tingimusest kaks on küll täidetud: kuusirp on õhuke ja Eestile on vaateväljal eraldatud koht, kuid...

Päike tõuseb nagu kiuste poole viie ajal, Jupiter aga, Europe ja Io rivis ees ning Ganymedes ja Kallisto järel, poeb Kuu ülemise vasaku serva taha kell 5.01–5.04 ja tuleb välja 5.33–5.36.

Et seda sündmust oma silmaga näha, on kaks võimalust – üks kallivõitu, ent reaalne; teine jumalamuidu, ent virtuaalne.

Tuleb kas sõita selleks ajaks Lääne-Euroopasse või siis tõmmata endale arvutisse vabavaraline planetaarium Stellarium.

Viimane annab hea võimaluse muudegi taevasündmuste jälgimiseks nii olevikus kui ka (kauges) minevikus ja tulevikus.