2006. aasta sügisel moodustasime endise Mõisaküla metskonna metsavalvekordonite baasil Ojapera külaseltsi.

Seltsi sihiks on jäädvustada kohalikku metsanduse ajalugu ning metsa ja külaelu tihedaid sidemeid. Keskne tegevuspaik on meie Paudi talu.

Tänavu on olnud üks põhitöid loodusradade (ametlikult: pärandkultuuriobjektiga seotud puhkekoha infrastruktuur) rajamine, mida toetas erametsakeskus. Olime selle investeeringutoetuse konkursi kolme võitja seas.

Tulemuseks on kaks tähistatud loodusrada, mis on külastajaile avatud.

Pikemal rajal on kolme lõkkekoha ja infotahvliga telkimiplats ning suurem tööplats, kus saab ise puidust midagi meisterdada, olgu see haamrivars või palkonn. Vanu tööriistu saab proovida ettetellimisel.

Tahame seal veel taimede, puude ja põõsaste juurde välja panna nimesildid, et huvilised saaksid targemaks ka giidita. Orhideesid näeb ainult koos retkejuhiga – neid kasvab meil vähemalt neli liiki.

Tihe suvi

Raja kohta valmis keskkonnaministeeriumi abil kena naljakate piltidega voldik.

Avastasime, et mitu külastajat on voldikut vaadates arvanud, nagu võiks meil olla lõbustuspark, kus külastaja saab jälgida, kuidas väikesed rohelised mehikesed tegutsevad. Kui nähakse, et meil on mets ühegi tehisatraktsioonita, on vahel olnud märgata pisukest pettumustki.

Tänavune teguderohke suvi algas Paudi talus perepäevaga, kus lapsed said meistri juhendamisel valmistada lindudele pesakaste koju viimiseks või kohapeal ülesriputamiseks. Iga osaleja sai istutada metsa oma puu, nimesilt juures.

Juuni algul tutvusid suvise metsaga lasteaialõpetajad, kes lõpuks jälle igaüks oma puu istutasid.

Traditsioonilistel taluarhitektuuri õppepäevadel, mis kestsid nädala, ehitati Joosep Metslangi juhendamisel sepikoda. Ehitus käis just nii nagu sada aastat tagasi, kahemehesae ja kirvestega.

Juulis oli MaaSaviLoitsuNädal, mida juhendas Hülle Haab Lõuna-Mulgimaa kunsti- ja käsitöökojast. Regilaulude saatel valminud saviesemed põletati maa-ahjus tugevaks.

Pärandkultuuri päevadel, mille korraldamist toetas ka vallavalitsus, punuti korve, põletati tõrva, õpiti looduses tundma ravimtaimi ja värviti kohapealt korjatud taimedega lõnga. Ka lõng valmis kohapeal ja selle tegu algas lambapügamisega.

Me hooaeg pole sellega lõppenud, ka talveks on plaane. Lisaks kõigele muule kutsume enne jõule huvilised metsa endale kuuske otsima.

Tööd ootavad

Paudi talus ootab huvilisi tegijaid veel palju metsaga seotud töid. Vanad kuivenduskraavid tahavad puhastamist, kiviaiad paikamist ja uued ladumist.

Endisesse metsavahikordonisse tuleb metsatuba näitliku õppematerjaliga. Sealtsamast algab metsavalve õpperada, mille peatuspaigad tulevad teiste endiste kordonite juurde. Kindlat nn turismipaketti meil ei ole, kuid oleme valmis külastajaile pakkuma just niisugust tegevust, nagu nad soovivad. Õnneks ei ole meile siiani sattunud ühtki külalist, kes tekitaks tunde, et ei laseks enam kedagi oma maa peale.

RIITA BELOUŠTŠENKO,
Paudi talu perenaine