Mändalusel valitses kõva vanaperenaine

Omal ajal olid Tori valla Mannare külas kõrvuti kaks talu: 25hektarine metsatalu Maasiksaare ja 36hektarine piimakarjatalu Mändaluse. Mõlema peremehi, nii Maasiksaare Jürrit kui Mändallose Peeti, mainiti Tori mõisa raamatutes juba 1860. aaastal.

Eesti Vabariigi ajal juhtus aga nii, et Mändaluse talu perepojast pärija suri ning talu päris vanem tütar Elsa, kes oli sündinud 1914. Tütre ja talu sai endale Maasiksaare peremees Johannes Tasane. Ta abiellus Elsaga ja elama hakati Mändaluse talus.

Margus Tasasele on vanaema eriti värvikana meelde jäänud.

"Vanaema suri alles möödunud aastal, 94aastaselt. Ta oli suur tugev naine, kes suutis kõiki talutöid teha. Tema oli veel vanast peast nii kange, et võttis labida õlale, marssis õue ja ootas, kui keegi teine talle järele tuli ja labida tema käest viisakalt üle võttis. Ja kui ei võtnud, kaevas ise maatüki ära."

Marguse arvates ei tulnud tema emagi isaga maale kaasa sellepärast, et seal oli niivõrd kõva vanaperenaine.

Mehed on talus viiendat põlve jahimehed.

Nende püssitorude ette on jäänud nii põtru kui ilveseid, metssigadest rääkimata. Osa kaminaruumi iidsetel palkseintel rippuvaid põdrasarvi on auhinnatud jahitrofeed.

"Kolmeharulisi põdrasarvi ei tasu siin seinale pannagi," ütleb Endel Tasane uhkelt.


Vaike Kärg, ETKÜ Pärnumaa, Läänemaa, Valgamaa ja saarte konsulent

Mändaluse talus oli 2008. aastal 32 lehma ja keskmine piimatoodang 7168 kilo lehma kohta. Nad alustasid täiesti nullist ja on nüüd oma talu kenasti arendanud. Talu hing on Endel Tasane, aga nad teevad kõike terve perega koos.

Alustades said nad kohe aru, et tõuaretusel on mõtet. Nüüd on nad kasutanud Eesti parimaid pulle. Talu piimatoodang on hea ning ka kvaliteediga pole muret olnud.