Vastuvõetamatu on, et koos Slovakkia, Tšehhi, Bulgaaria ja Prantsusmaaga kuulub Eesti nende viie Euroopa riigi hulka, kus peretaludele kuulub juba alla 50% põllumajanduses kasutavast maast ja see tendents süveneb.

Peretalud ja väiketootjad saavad suurte äriühingutega võrreldes ligemale 40% vähem EL-i põllumajandustoetusi. Statistika näitab, et kõlvatu konkurentsi tingimustes väiketootjate arv väheneb kiirenevas tempos. Kui 2001. aastal oli Eestis veel 55 748 põllumajanduslikku majapidamist, lõviosa neist peretalud, siis 2010. aastaks oli nende arv kahanenud 19 613, sh loomakasvatusega seotud majapidamisi vaid 9679.

Kuigi statistika järgi on Eestis välismaalaste omanduses ca 5% põllumaast, on nende kontrolli all tegelikult vähemalt 15% Eesti põllumajandusmaast, lisaks veel tuhandeid hektareid metsa ja muud maad. Suur osa ELi poolt Eestile mõeldud toetustest rändab Eestist välja. See on ELi pindalapõhise otsetoetuste süsteemi ja Eesti maaelupoliitika otsene tagajärg. Praktiliselt võimatuks on muutunud peretalude võimalused kasvamiseks ja ka uute peretalude loomiseks.

Kuna peretalud kannavad ja hoiavad endas lisaks tootmisele Eesti rahvakultuuri, traditsioone, eestlust, rahvuslikku julgeolekut, loodushoidu jne, tekitab peretalude arvu edasine vähenemine pöördumatut ja korvamatut kahju kogu Eesti rahvale ning on sügavas vastuolus Eesti vabariigi põhiseaduse eesmärkide ja mõttega.

Eesti eesmärk maaelu arendamisel peab olema lisaks kultuuri ja elulaadi säilitamisele ja omamaiste põllumajandussaaduste tootmisele ka maa-asustuse säilimine, keskkonnakaitse ja kontrolli tagamine oma territooriumi üle, seda eriti julgeoleku kaalutlustel piiriäärsetel aladel.

Talu on ajalooliselt olnud parim koht rahvastiku laiendatud kasvuks, lastele parim paik kasvamiseks, teadmiste omandamiseks ning praktiliste oskuste omandamiseks.

Teeme ettepanku presidendile, riigikogule, valitsusele ja kõikidele ametkondadele ning kodanikuühendustele ühisel jõul: 1) seadustada Eestis peretalu mõiste, 2) luua õiguslikud ja majanduslikud tingimused peretalude ennaktempos arenguks, 3) sõnastada peretalude huvides ümber maaelu arengukava eesmärgid ja prioriteedid aastateks 2014–2020 ja 4) piirata kõigi meie käsutuses olevate seaduslike võimalustega põllu- ja metsamaa müüki välismaalastele.