ETKLi hinnangul on põllumajandusliku tootmise "rohestamine" sisuliselt avalik hüve, mis ei sisalda toote hinnas ja mida Euroopa Komisjon ostab kui teenust talupidajatelt. Kuidas on võimalik, et sama teenuse hind Komisjoni arvates peab erinema liikmesriigiti mitmeid kordi? Me ei taha midagi enamat kui võrdseid konkurentsitingumusi ühisel EL siseturul ja me ei taha, et Euroopa Liit oma fiskaalpoliitikaga konkurentsiõigust eirab. Pikaajaline madalam otsetoetuste tase Eestis viib põllumajanduse tööstulikule alusele ja suurkorporatsioonide arenguni ning multifunktsionaalset põllumajandusmudelit pole võimalik sellistes tingimustes rakendada.

Talupidajate keskliidu arvates tuleks koondada kõik jõud Eestis, kes tegelevad Euroopa Liidu suunal (ministrid, Riigikogu liikmed, Eestit esindavad Euroopa Parlamendi liikmed, Euroopa majandus - ja sotsiaalkomitee liikmed, Regioonide komitee liikmed, dipolmaadid ja ametnikud) ja võidelda ühisel rindel ausate konkurentsitingimuste eest, mis tagavad võrdsed võimalused ka Eestile ja Eesti põllumajandusele. Seetõttu oleme teinud ka ettepaneku algatada Riigikogus vastav menetlus, mille kaudu kinnitada Eesti seisukohad EL eelarve 2014-2020 kohta.

Eestimaa Talupidajate Keskliit (ETKL) esitas oma seisukohad Euroopa Liidu uue eelarvekava kohta peaminister Andrus Ansipile, rahandusminister Jürgen Ligile, põllumajandusminister Helir-Valdor Seederile ja Riigikogu maaelukomisjoni esimehele Kalvi Kõvale.