Kui taevas on selge ja tume (linnavalgus ei pääse segama), võib esmaspäeval koidu eel tunnis näha mitutkümmend meteoori. Mõni harv neist võib olla ka lausa boliid – niisama ere lendav tulekera kui Veenus või Jupiter.

Kuu tänavu tähesaju nautimist üldse ei sega, vaid läheb viisakalt looja kella kümne paiku.

Vaatama tasub minna siis, kui silm juba vähemalt Suurt või veel parem Väikest Vankrit seletab (nii poole kaheteistkümne paiku). Kõige magusam aeg lendtähe püügiks on aga just enne koitu – siis sähvib neid kõige rohkem.

Soojad riided selga ja õue! Võib magamiskotiga pikali lamada või lamamistoolis lesida, jalad kirde poole, pilk taevas. Püsti taevasse vahtides jääb kael liiga kangeks, et asjast mõnu tunda. Binoklit pole vaja.

Tuttava lääbakil W- või M-kujulise Kassiopeia all asub Perseuse tähtkuju. Selle järgi nime saanud meteoorid vihisevad sealt igasse kanti üle taeva. Et neid näha, pole vaja vahtida just kirdesse, vaid lihtsalt silmad lahti hoida ja üles vaadata.

Perseiidid on pärit kivipurust, mis iga 133 aasta tagant Päikese juurest läbi kulgev Swifti–Tuttle'i komeet oma orbiidile on jätnud. Kui Maa augustis läbi selle prügise raja kihutab, ilutsebki taevas tähesadu.

Nood kiviraasukesed kihutavad läbi õhu kiirusega kuni 60 km/s (võrdluseks: püssikuuli kiirus on 1 km/s) ja veavad taevasse heleda juti.

Silmarõõmu lisab kannatlikule vaatajale ere Jupiter, mis kella kahe paiku kirdest kerkib.

Vaade kirdesse südaöö paiku 11.-12. augustil 2013.