Esiteks liidu laienemisega seotud kulutused ja teiseks otsus moodustada põllumajanduse eelarves kriisireserv. Kriisireserv moodustati eriti raskete turuolukordade pehmendamiseks.

Kui kriitilisi olukordi 2014. eelarveaastal (algas 16.oktoober 2013) ei teki või kasutatakse vahendeid vähem, makstakse kasutamata raha otsetoetuse taotlejatele osaliselt, proportsionaalselt algsele otsetoetuse vähendamisele, tagasi.

Määruse eelnõu on saadetud liikmesriikidele aruteluks. Otsus pole veel lõplik, sest kolmepoolsed läbirääkimised Euroopa Parlamendi, komisjoni ja nõukogu vahel pole lõppenud. Lõplik otsus peab tulema 1. detsembriks, kui liikmesriigid peavad hakkama toetusi välja maksma.

Võib eeldada, et 2013. aasta otsetoetusi vähendatakse kindlasti. Vähendamine puudutab 2013. aastal esitatud taotluste alusel makstavaid toetusi. Esialgsete arvutuste kohaselt mõjutaks otsetoetuste vähendamine Eestis umbes 5645 taotlejat ja välja makstakse planeeritust 2,02 miljoni euro võrra vähem. Edasine sõltub ELi eelarve tulude ja kulude tegelikust kujunemisest edaspidi.