Murelitega askeldava müüjanna sõnul on selline seis väga normaalne. “Müük võiks ainult parem olla,” lausub ta ning räägib, et kõige paremini lähevad tomatid, kurgid, murelid ja muu tavapärane kraam.

Maasikaid, mille kilohind jääb kahe ja poole euro ringi, on lettidel küll palju näha, kuid paistab, et inimeste huvi nende suhtes on vaibunud.

Eestimaistele kaupadele pakub tihedalt konkurentsi välismaalt pärit värske toidukraam.

Sellele vaatamata on rõõm näha paaril letil säramas kodumaiseid 10eurose kilohinnaga kuldkollaseid kukeseeni, mille hind näib esmapilgul olevat kõikjal sama.

Lettide vahel edasi liikudes selgub teada-tuntud tõde, et tark ei torma, vaid kiikab enne ostmist kõik hinnad hoolikalt üle. Selgub, et tagumistelt lettidelt on kukeseenekilo võimalik kätte saada isegi 8 euroga.

Vahetult enne jaanipäeva suure peoga avatud liha- ja kalahoones köidab kõige enam pilku teises saalis laiutav kalalett, kus äritseb oma kaubaga OÜ Latikas. Varsti tuleb leti äärde kaubaga tutvuma vanaproua, kellele lisandub peagi juba rohkem uudistajaid. “Tint ja rääbis on halvas seisus,” näib OÜ Latikas Tallinna müügijuht Marko Kajasalu oma kaupa tundvat ning on meeleldi valmis kaladest pikemalt rääkima.

“Kui ühe kala jaoks on soodsad tingimused, siis teise jaoks halvad,” selgitab Kajasalu. Ta teab, et luts meeldib rohkem vene rahvusest inimestele.

Väide võib tõesti paika pidada, kuid ei lähe kaua, kui leti ääres nõu pidav eestlastest vanapaar tõestab oma ostuga ka eestlaste huvi.

“Üksi saab hakkama, aga kui konkurent tuleb, läheb raskeks,” viipab Kajasalu teisel pool ruumi seisvatele tühjadele külmikutele ning lisab, et kaup on neil tegelikult väga erinev.

Seejärel torkab ta kindad kätte ja näitab umbes kahekilost jahutatud haugi, mille saab OÜ Latika letist kätte kolme euro ja kuuekümne sendiga.

Kes sellel turul veel käinud pole, otsige seda Tallinnast aadressil Vilde tee 75a.