Edaspidi on plaanis jõuda nii kaugele, et kui metsaomanik soovib oma metsa majandamise korraldamist anda asjatundjate hoolde, on tal see võimalus.

Majandamist raietest metsa uuendamiseni ja kultuurihoolduseni hakkaksid korraldama metsaühistud koostöös konsulentidega. Sealjuures kasutataks ära ka kõik metsatoetuste võimalused.

Aruteluõhtud

Tartumaal tegutsev Metsanduse Arendamise Ühing korraldas mullu ridamisi metsaomanike rühmanõustamisi. Kevadel oli traditsiooniline maarjakase õppepäev Ivar Sibula juhendamisel, sügisel hooldusraiete õppepäev, mil külastati Järvselja õppe-katse metskonda.

Vaatasime üle kõik hooldusraiete katsealad. Oli võimalus veenduda, et tervemad ja tootlikumad on segametsad. Okaspuu puhtpuistutes tuleb aga hooldusraieid teha eriti hoolikalt. Võnnu lähedal vaatasime tol ringsõidul ka metsaomanik Aivo Terali hooldusraieid, mida oli võimalik võrrelda kõrval asuva hooldamata metsaga.

Sügisel oli Tartumaal viis väitlusõhtut.

Maaomanik-ettevõtja Jaak Eensalu Otepää looduspargist algatas arutelu maaomaniku elust looduspargi tingimustes. Metsateadlane Hardi Tullus juhtis turbe- ja valikraiete teemat, kui jutuks olid metsa majandamise võtted kaitsealustes metsades. Rein Kuresoo ELFist käsitles metsade majandamist ja loodusele lähenemist looduskaitsja seisukohast. Tartu jahindusklubi direktor Jaak Volmer aitas arendada jahimeeste ja maaomanike suhete teemat. Ants Animägi keskkonnaametist käsitles looduskaitse teemat ametnike seisukohalt.

Kõik on klaaritav

Kõikide arutelude kokkuvõtteks võiks ütelda, et ületamatuid vastuolusid ei ole. On suhtlemisprobleeme, erinevaid tõlgendusi, vahel ka kunstlikult tekitatud vastandamisi. Kõik saab omavahel ära klaarida, ja kui ise olukorrast jagu ei saa, on vahendajaks metsaühistud ja tugiisikud.

Metsanduse Arendamise Ühingul on nüüd oma koolimetskond, partneriteks Tartu Vaba Waldorf-gümnaasium, Tartu Keskonnahariduse Keskuse Palupõhja Looduskool ja LKÜ Kotkas.

Tänu Palupõhja Looduskoolile said õpilased olla augustis nädal aega metsas. Kevadel olid nad saanud kätt proovida metsa istutades ja külvilappe tehes, augustis võis näha, et väikesed männid olidki külvilappidel ninad mullast välja pistnud.