„Kuigi töönduskalade kohta on viimaste aastakümnetega kogunenud suur hulk teavet, ei ole see siiski veel piisav majandamaks Läänemerd ja tema olulisemaid kalandusressursse ökosüsteemipõhiselt,“ tõdes TÜ Eesti mereinstituudi juhtivteadur, projekti koordinaator Henn Ojaveer.

Ojaveeri sõnul ongi 1. veebruaril algava ja ligikaudu 3,6 miljoni euro suuruse kogueelarvega Bonus projekti „Ruumiliste protsesside arvestamine ökosüsteemi mudelites tagamaks kalavarude säästlik kasutamine“ (INSPIRE) peamine eesmärk suurendada teadmistepagasit ja luua mõõdikud hindamaks Läänemere ajalis-ruumilise varieeruvuse olulisust ja selle tagajärgi peamiste töönduskalade, nagu räim, kilu, tursk ja lest, ökosüsteemipõhiseks majandamiseks.

Projektieesmärgi saavutamiseks uuritakse, millised on kalaliikide erinevate elustaadiumide (eelkõige vastsed) jaoks eelistatud ja olulised keskkonnatingimused ja elupaigad meres ning millised on need võtmetähtsusega protsessid, mis mõjutavad kaladele oluliste elupaikade ja selle tulemusel ka kalade leviku ajalis-ruumilist varieeruvust.

TÜ Eesti mereinstituut on projekti koordinaator ning viib läbi uuringuid kõigi nelja kalaliigi kohta. „Muuhulgas teostame tursa ja lesta noorjärkude uuringuid meie rannikumeres, kilu- ja räime toitumise uuringuid Läänemere avaosas ning selgitame Läänemere põhjaosa olulisust kilu kude- ja vastsete ning noorjärkude turgutusalana,“ rääkis Ojaveer, lisades, et Eesti teadlaste koordineerida on projektis ka räime-uuringud.

Neli aastat vältava projekti raames väljatöötatud/täiendatud meetodeid rakendatakse rahvusvahelise mereuurimisnõukogu (ICES) vastavas töörühmas, kus Bonus INSPIRE teadlased osalevad.

Läänemere uurimise regionaalprogrammi BONUS projektikonkursile möödunud aasta lõpul esitati enam kui 80 taotlust, millest läbirääkimistele kutsuti seitse projektimeeskonda. Üheks edukaks osutunud taotlusest oli INSPIRE, milles osalevad TÜ Eesti mereinsituudi koordineerimisel veel Taani, Soome, Saksamaa, Läti, Poola ja Rootsi teadlased.

Projekti rahastab Euroopa komisjon koos rahvuslike finantsinstitutsioonidega. Rohkem informatsiooni projekti kohta leiab siit.