Muutunud põllumehed

Seminaril oli sadakond osalejat, kellest pooled olid farmerid. Teise poole moodustasid konsulendid, võrgustike eestvedajad, teadlased ning meedia esindajad. Kaks päeva peeti aru, kuidas seda muret, et nõustamine ja teadus sörgivad põllumeeste sabas, vähendada.

Tänapäeva farmer ei istu enam hommikust õhtuni laudas lehmade juures ega traktoriroolis. Suurem töö tuleb teha arvutiga, põllukaartidega ja GPSiga.

Samas muutub järjest olulisemaks info ja selle kiire ning lihtne kättesaadavus.

„Ma tahaksin, et mul oleks üks väga hea ja kergelt leitav portaal, kuhu koondub kogu vajalik info, sest mul pole aega seda mööda internetti taga otsida,“ pakkus välja üks Eestit esindanud farmer, Pajumäe talu noorperemees Viljar Veidenberg.

Nii nagu Eestis, tehakse ka mujal Euroopas põllupäevi ja laudakülastusi. Meil on see enamasti nii, et firma korraldab farmikülastused, põllupäevad ja –katsed ning siis kutsutakse farmerid neid vaatama. Nii teevad näiteks Kevili, Scandagra, Baltic Agro, loomakasvatuse poolelt on midagi sarnast olnud Anu Aida farmikohvid ning Dimela talgud.

Mujal koguvad aga järjest enam populaarsust ka õppimised farmerilt-farmerile või farmerite juhitud innovatsioonipäevad.

Ükskõik mis vormis, aga kindlasti on kõige olulisem näost näkku suhtlemine ja kontorist välja põllule minek. Siin on ka Eesti teadlastel ja konsulentidel arenguruumi.

Muutuv meedia

Uuenduste tutvustamisel toodi esile ka igat sorti meedia olulisust. Klassikalisest kirjutavast pressist on praegusel ajal vähe. Järjest olulisemaks muutub sotsiaalmeedia, näiteks Facebook.

Mitmel pool Euroopas tehakse ka spetsiaalseid põllumajandussaite. Üks parimaist on Hollandi VILT, mille juht samuti seminaril oma kogemusi tutvustas. Kui 1980. aastatel põllumajanduse maine oli madal, suutsid nad Hollandi valitsusele selgeks teha, et vaja on mainet tõsta ning teadmisi anda. Valitsus sai sellest aru ning toetab nüüd portaali igal aastal poole miljoni euroga. See tagab sõltumatuse ning annab võimaluse teha sisulist, mitte reklaamväljaannet.

Eriti andekas on aga Saksa talumees Amos Venema, kes oma suurest filmihuvist hakkas samuti tegema oma internetiväljaannet. Algul oli see ainult farmi koduleht, ent siis hakkas ta sinna üles panema ka oma laudas filmitud lõike. See muutus nii populaarseks, et ka naaberfarmerid hakkasid kaasa lööma. Praegu on veebisait MyKuhTube väga populaarne.

Teadaolevalt tegutseb Eesti põllumajanduseski filmihuvilisi, kes samasuguse asjaga hakkama võiksid saada.