„Igal aastal arvuka osalejaskonnaga toimuv teraviljafoorum on kohaks, kus analüüsida teraviljaturu arenguid ja muutuseid põllumajanduspoliitikas. Heameel on tõdeda, et teraviljakasvatajate ühistegevus on viimastel aastatel hoo sisse saanud. See on olnud oluliseks eelduseks teraviljasektori arengule, nii saakide kasvule kui teraviljaekspordile, mis eelmisel aastal ulatus 505 tuhande tonnini. Seejuures eksporditi nii tava- kui maheteravilja,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

Viimase aasta jooksul on koos käinud teravilja arengukava 2014-2020 koostav töörühm, mis seab aga veelgi kõrgemad eesmärgid. Kavas on suurendada nii tootmise ja töötlemise mahtu kui tõsta sektori lisandväärtust. „Järgmine etapp teraviljakasvatuse tulukuse suurendamiseks peab olema saagi senisest ulatuslikum väärindamine Eestis, et tooraine asemel saaksime tulevikus rohkem töödeldud teraviljatooteid eksportida,“ rõhutas EPKK teraviljatoimkonna esimees Mati Koppel.

2013. aastal kasvatati Eestis teravilja kokku 311 000 hektaril ehk 7% rohkem kui 2012. aastal. Teravilja kasvupinnast moodustasid möödunud aastal suviteraviljad 81% (250 800 ha) ja taliteraviljad vaid 19% (60 200 ha). Saagi kujunemise oluliseks mõjutajaks on ilmaolud. 2012. aasta vihmane sügis takistas taliviljade külvi ja

Möödunud aasta alguses olid paiguti ebasoodsad talvitumistingimused, millest tulenevalt külvati mitmed taliviljad kevadel ümber suviviljadega. Teravilja kogusaagiks saadi 970 800 tonni ning keskmiseks saagikuseks kujunes 3121 kg/ha. Mullu oli kogu teravilja koristusperioodil ilmastik soodne, vili sai suhteliselt kiiresti koristatud ja piisavalt aega jäi ka sügiskülvideks. Teravilja ja -tooteid eksporditi 2013. aastal 106 miljoni euro väärtuses. Kuigi eksporditava teravilja maht kasvas, siis turuhindade languse tõttu väljaveo rahaline väärtus natuke vähenes (-2%).

Nagu juba mitmel aastal varem, valitakse teraviljafoorumi osavõtjate poolt ka tänavune põllumehe lemmikleib.