Õietolmus on ligikaudu 250 erinevat ühendit: valke, lihtsuhkruid, rasvhappeid (ülekaalus küllastumata rasvhapped), B-grupi vitamiine, biostimulaatoreid, antibakteriaalseid ühendeid, mikroelemente jm.

Õietolmul on kergelt lahtistav toime, tänu millele see on suurepärane vahend kõhukinnisuse puhul. Aitab depressiooni ja kevadväsimuse korral. Positiivsed tulemused õietolmu tarvitamisel ilmnevad juba nädala pärast.

Õietolm sisaldab rohkesti bioloogiliselt aktiivseid aineid, mistõttu selle tarvitamisega ei tohi liiale minna. Liigtarvitamine koormab ohtlikult maksa.

Suir moodustub kärjes õietolmu piimhappelisel käärimisel.

Taruvaiku koguvad mesilased puude lehtede kattepungadelt, samuti okaspuudelt. Nad lisavad sinna veidi õietolmu, vaha ja teisi bioaktiivseid ühendeid.

Taruvaik sisaldab taimseid vaike, park­aineid, eeterlikke õlisid, vaha jm. Selle bioloogiline aktiivsus tuleneb peamiselt fenooliühenditest. Taruvaik tuimestab limaskesti ja naha marrastuspiirkondi, vähendab sügelust, pidurdab turse teket, vähendab põletikku, hävitab baktereid ja viirusi, takistab haigusseente kasvu, kiirendab kudede paranemist ning naha epiteelkoe taastumist, vähendab vere suurt kolesteroolisisaldust, tõhustab vereloomet.

Taruvaigu-mee segu ühendab endas taruvaigu ja mee kasulikud omadused.

Mesi kadakamarjadega aitab organismil puhastuda ning seedimist kiirendada. Takistab mao ja soolegaaside tekkimist. Soodustab uriinieritust, aitab neerude alatalitluse korral. Leevendab ka liigesevalusid. Päevane annus on 1 sl, mida võib võtta 10 päeva jooksul. Siis tuleks pidada vahet.

Mesi kaneeliga aitab ülekaalulisuse ning vere ülemäärase kolesteroolisisalduse korral. Toob leevendust liigesepõletiku ja organismi ülekoormuse puhul. Stimuleerib südametegevust ning vereringet. Peale määrituna tugev antiseptik. Seda tuleks võtta 1 tl segu 1 klaasi leige vee kohta, juua hommikul ja õhtul.

Kaneeli-mee segu on lihtne endale ka ise valmistada. Näiteks südame-veresoonkonna haiguste vältimiseks või leevendamiseks võite segada 1 sl mett 1 sl kaneelipulbriga. Tarvitage seda hommikusöögi ajal keedise asemel, määrides leivale või saiale.

Ülekaalulisuse korral jooge hommikuti tühja kõhuga vähemalt 30 minutit enne sööki 1 tass kuuma vett, millesse on segatud mett ja kaneeli. Sama korrake õhtuti enne magama minemist.