Ajalooline lihatööstus ja jahuveski

Lisaks osaühingule Voore Farm, mis tegeleb teraviljakasvatuse ja söödatootmisega, kuuluvad Klammeri juhtimise alla veel OÜ Voore Mõis, mis tegeleb piimakarjaga, OÜ Kupna Mõis, kus on seakasvatus, OÜ Küti mõis, kus on mahepõllundus ning lihakari ja OÜ Kulina Mõis Eesti vanima lihatööstuse ning ajaloolise veskiga.

2006. aastal valmis OÜ-l Voore Mõis uus karjalaut, mille teine järk läks käiku mõni aasta hiljem. Valminud on ka uus poegimissigala ning sel aastal on plaanis nuumikusigala ümberehitus.
Klammeri teada alustas just Kulina mõisas 1885. aastal tööd Eesti esimene eksporttapamaja. Praegugi on seal lihatööstus, millel on ka mahelitsents.

Kulina Mõis renoveeris hiljuti ka ajaloolise, ent hästi säilinud seadmetega Kulina veski. Seal saab jahvatada nisu viies jämedusastmes, samuti otra, rukist jm teravilja. "Loodame kõik sealsed seadmed käima panna ja leida veskisse väga asjatundliku möldri," räägib Klammer tulevikuplaanidest.

"Olen need ettevõtted nimetanud mõisateks, kuna nende mõisate südamed või säilinud hooned kuuluvad mulle. Ajalooliselt olid seal mõisad, kus oli tugev põllumajandus. Ei tekkinud ju Virumaa tugevad ühismajandid tühjale kohale," selgitab põllumajanduse tippjuht Indrek Klammer ajaloolist järjepidevust. Ka mitme praegu Klammeri juhitava mõisa omanikud, pika ajalooga Balti aadlisuguvõsa Zoege von Manteuffelid on ajaloost teada kui kõvad majandusmehed.

Kuigi energeetikuharidusega põllumajandusjuht kamandab viie mõisa majapidamist, ütleb ta, et endale on kõige südamelähedasem ikka Voore Farm – see üksus, kus tehakse taimekasvatust, ning seda kaasaegsete võimsate masinatega.

Juht pole lihtsalt kartulikasvataja

"Olustvere ametikool korraldab konverentsi "Põllumees kui tippjuht" juba kaheksandat aastat ja ka mõtet tõsta esile just nimelt tippjuhte, kes tegutsevad põllumajandussektoris, oleme haudunud päris kaua," selgitab kooli tootmisjuht Riho Kala. "Põllumajandusjuht pole ju mõni hektari kartulikasvataja, vaid tal peab olema mitmekülgsust, haaret ja innovaatilisust."

Kala lisab, et kuigi oli ka teisi kandidaate, oli Klammer kohe selgelt kõige tugevam. Tippjuhti tunnustati Tiiu Kirsipuu skulptuuriga "Kuldne viljapea".

Tiitli ja skulptuuri andis üle põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, kes ütles: "Mida suuremaks muutuvad tootmised, seda enam peab põllumees olema tippjuht, kes tunneb nii inimesi ja psühholoogiat, loomi ja loodust, tehnikat ja tootmistehnoloogiat kui ka ettevõtte juhtimise ja majanduse aluseid."

Indrek Klammeri ettevõtted
Aastakäibed 2012 (milj. eurot)
Voore Farm 2,6
Voore Mõis 1,8,
Kupna Mõis 0,65
Küti Mõis 0,11
Töötajaid kokku hetkel 48