Tippkokad näitavad oma meisterlikkust

“Koostöös Eesti Kulinaaria Instituudiga kutsusime kohale tippkokad, kes valmistavad eri tükkidest veiselihatoite,” selgitab Noorkõiv. “Suures telgis on avatud köök, kus inimesed saavad kokkade tegevust jälgida ja neilt ka nõu küsida.”

Neljapäeval toimetavad veiselihaakadeemia köögis Dorpati hotelli peakokk Ahto Kikas ja Roman Kljutšivski Tallinkist. Reedel ja laupäeval on köök kulinaariainstituudi asutaja Dimitri Demjanovi ja Olde Hansa peakoka Emmanuell Wille päralt.

Kõikidel päevadel küpsetatakse mahlakat veisburgerit ja lämmi pinit. Huvilistel tasub maitsta eri päevadel pakutavat, kuna iga koka käekiri ja tema valmistatu on isemoodi. Neljapäeval valmistatakse esiosa kaela- või abatükist traditsioonilist ungari guljašši ja järgmistel päevadel tagaosa ristluu- või pähklitükist austerlaste rahvusrooga tafelspitz’i.

Lisaks tutvustatakse lihakeha lõikeskeemi ja seda, missugusest osast mis toitu valmistada tasub. “Enamasti osatakse teha steike, olgu siis sise- või välisfileest või antrekoodist, aga teised lihased on hulga maitsvamad,” kinnitab Katrin Noorkõiv.

Liivimaa Lihaveise kolm nädalat laagerdunud liha küpseb kiiresti pehmeks ja näiteks pajaroog valmib 40 minutiga.

Lihaveisepidajate meele on aastaid teinud mõruks see, et kuigi lihaveisekarjad Eestis kasvasid, ei suurenenud samavõrra poes veiseliha valik ega laienenud sortiment.

Veiseliha kasutamist tuleb õppida

“Kasvatasime loomi ja viisime nad Rakvere lihakombinaati, aga ise veiseliha süüa ei saanudki, sest müügil seda peaaegu polnud,” meenutab Noorkõiv põhjust, miks tosin suuremat aberdiin-anguse ja herefordi tõu kasvatajat otsustasid moodustada MTÜ Liivimaa Lihaveis. Selle eesmärk on laiendada lihaveiselihast toodete valikut ja õpetada eestlastele veiseliha valmistamist.

Liivimaa Lihaveis laseb loomad teenustööna tappa Valgas ning liha tükeldada ja laagerdada Adaveres. Praegu on sortimendis üle veerandsaja nimetuse, alates mitmesugustest lihatükkidest ning lõpetades sinkide ja grillvorstidega. Tooted on müügil Adavere lihapoes, Tartu Lõunakeskuse taluturul, Tallinna Kaubamajas ja Solarise toidupoes. “Iga kuuga on müük suurenenud, järelikult inimestele meeldib,” märgib Noorkõiv.

Nüüd on plaan pöörata suuremat tähelepanu veiselihatoitude valmistamise õpetamisele, alates restorani- ja lõpetades kodukokkadega.

Peale kokkade šedöövrite maitsmise saab messil ka veiseliha osta ja sellega koos saadud retseptid kodus järele proovida.