“Neljandal katsel läks õnneks,” ütleb OÜ Lõunapiim uue lüpsikarjalauda ehitamiseks lõpuks toetust saanud Meelis Mõttus. Toetuse abil, mis ulatub üle 300 000 euro, on tal plaanis ehitada Eesti esimese maherobotlauda esimene järk.

Kuna mahepiima tootmiseks peavad lehmad saama väljas käia, vajas laut natuke erilist projekti. “Lauta tuleb kaks DeLavali lüpsirobotit ja suunatud liikumine – suvel käib lehm lüpsil ära ning suunatakse siis karjamaale,” selgitab Mõttus.

OÜ Raufarm Lääne-Virumaal andis uue, nelja Lely lüpsirobotiga lauda käiku aastavahetusel.

“Pooled lehmad on praegu sees, teisi õpetame,” selgitab ettevõtte noor juhataja Märt Smirnov. Viimane osa toetusest kulub seadmete ja hoidlate maksmiseks.

Seekord küsisid toetust ka lambakasvatajad

Toetuse ülempiir on 500 000 eurot. Selles suuruses toetust soovis PRIA andmetel 14 ettevõtet.

Näiteks Vaimastvere Agro OÜ ja Pärnumaal tegutsev OÜ Olisee said maksimumtoetuse uue veiselauda jaoks koos kõige sinna juurde kuuluvaga – sisustuse, sõnnikuhoidla ja söödahoidlaga. Osaühingud Viru Mölder ja Tungaltera aga investeerivad toetuse sigalaehitusse.

OÜ Kaavere Agro ehitab toetuse eest uue võõrdepõrsaste sigala. Ettevõtte juhatuse liige Meelis Marmor ütleb, et kohe niipea kui ilm lubab, läheb uue hoone ehitamine lahti. Võõrdepõrsaid mahub uude lauta üle 2000.

PRIA andmetel saab toetusega ehitada nii uusi objekte kui ka rekonstrueerida vanu. Projektide elluviimiseks on aega kaks aastat toetuse määramisest arvates ning PRIA maksab raha siis, kui esitatakse kuludokumendid valminud tööde kohta. Seda saab teha etapiviisiliselt kuni kuues osas.

Lisaks sea- ja veisekasvatajatele olid seekord varmad investeeringutoetust küsima ka kitse- ja lambakasvatajad.

OÜ Aru Tootmine Harjumaalt peab sadakonda lihatõugu lammast, kelle pidamise parandamiseks ehitatakse toetuse abil söödahoidlad, aiad, juurdepääsutee ja muu vajalik. “Niipea kui ilm lubab, hakkame tegutsema,” kinnitab ettevõtte juht Lauri Kaldre.

PRIA teatel oli mullu septembris toimunud maaelu arengukava meetme 1.4.2 “Loomakasvatusehitise investeeringutoetus” viimase taotlusvooru esialgne eelarve 12,46 miljonit eurot. Taotlusi laekus aga 30,7 mln euro ulatuses.

Arvestades toetusesoovide rohkust ja ettevõtjate vajadusi, suurendas põllumajandusminister taotlusvooru eelarvet veel 4 miljoni euro võrra.

Indrek Kuus põllumajandusministeeriumi avalike suhete osakonnast selgitab, et eelarve suurendamiseks ei mindud ühegi teise meetme raha kallale.

Lisaeelarveks kasutatakse projektide odavnemise, muudatuste või tegemata jätmise tõttu üle jäävat raha.

Ehitamine on odavamaks muutunud

“1.4.2 eelarvet suurendati samas meetmes tulevikus suure tõenäosusega vabanevate vahendite arvelt,” räägib Kuus. “Statistika näitab, et projektide odavnemise ning nendest loobumise tõttu vabaneb meetmes 1.4.2 pidevalt vahendeid ning ressursside ärakasutamise huvides on mõistlik üritada need operatiivselt suunata uute projektide rahastamiseks.”

PRIA arengutoetuste menetlusbüroo juhataja Lauri Kolberg ütleb, et lisaeelarve lubab toetusi määrata veel kuni kahekümnele abikõlblikule projektile. “Viimaste määramiste tähtaeg on maikuu keskpaik, aga tahame otsused valmis saada varem.”

Loomakasvatusehitiste investeeringutoetuse 2007.–2013. aasta eelarve saab praeguse toetuste määramisega läbi ning ilmajäänutel tuleb oodata uut rahastusperioodi, mis algab aastast 2014



Suurimad investeeringutoetuse saajad

Ettevõte                         Maakond                     Tegevus                         Summa (€)

OÜ Vaimastvere Agro Jõgeva Veiselaut, seadmed, hoidlad 500 000

OÜ Viru Mölder Jõgeva Sigala, seadmed 500 000

OÜ Tungaltera Lääne-Viru Sigala, seadmed 500 000

OÜ Olisee Pärnu Veiselaut, seadmed, hoidlad 500 000

OÜ Valdereks Harju Sigala, seadmed 499 862

OÜ Pärnjõe VK Viljandi Veiselaut, seadmed 499 512

OÜ Kangru LP Saare Veiselaut, hoidlad 499 082

OÜ Männituka Farm Pärnu Veiselaut, seadmed, hoidlad 498 681

Sarmeks Grupp OÜ Jõgeva Sigala, seadmed 498 616

Ratosfen POÜ Jõgeva Sigala, seadmed, hoidlad 497 805

OÜ Suurekivi Harju Veiselaut, seadmed 484 461

OÜ Triigi Seakasvatus Harju Sigala, seadmed 482 161

Wiru Mahe OÜ Ida-Viru Veiselaut 450 960

Linika OÜ Jõgeva Veiselaut 441 298

OÜ Sadala Mahe Jõgeva Veiselaut, seadmed 411 477

Allikas: http://www.pria.ee/et/toetused/valdkond/loomakasvatus/