Põllumeeste ja toidutootjate esindajad informeerivad peaministrit äsja lõppenud allkirjade kogumisest Balti riikide valitsusväliste põllumajandusorganisatsioonide ühispetitsioonile seoses ebavõrdsete konkurentsitingimustega EL ühisturul. Allkirjade koondamine küll veel käib, kuid tänaseks on põllumeeste nõudmisi toetanud üle 12 000 eestimaalase. Toeta põllumeest Facebooki leht on kogunud 1023 toetajat.

Kolmanda küsimusena tuleb arutusele riigieelarve planeerimine 2013. aastaks ja täiendavate põllumajandustoetuste maksmise võimalus. Vastavalt ELiga liitumise lepingule võib Eesti riigieelarvest täiendavaid otsetoetusi maksta kuni 2012. aastani. Kuna see tähendab, et Eesti põllumeeste otsetoetused kokku vähenevad tuleval aastal ligi viiendiku võrra, on Euroopa Parlament ja EL Nõukogu heaks kiitmas määruse muudatust, mis annaks Eestile ja teistele uutele liikmesriikidele õiguse riigieelarvest täiendavaid otsetoetusi maksta ka tuleval aastal.

Kui riik tuleval aastal täiendavaid toetusi ei maksa, saavad Eesti põllumajandusettevõtted 2013. aastal kokku ca 27,6 miljonit eurot vähem toetusi kui tänavu. See puudutab eriti valusalt just neid ettevõtteid, kes tegelevad aktiivselt põllumajandussaaduste tootmisega (piim, veise- ja lambaliha, teravili).