Toitlustajate ökomärk soodustab mahetooraine kasutamist
Mahetoidusektoris tuleb tootmise arendamise kõrval senisest enam keskenduda mahetoodangu töötlemisele ja mahedana müümisele, leidsid neljapäeval Maaeluministeeriumis toimunud mahepõllumajanduse arengukava 2014-2020 hindamise seminaril osalenud mahetootjad ja eksperdid.
Järgmisest aastast kasutusele võetav toitlustajate ökomärk lihtsustab mahetooraine kasutamisele viitamist ja soodustab mahetooraine kasutamist toitlustusettevõtetes.
Nii mahepõllumajandusliku maa pind kui mahetootjate arv on Eestis aasta-aastalt kasvanud, samuti on pidevalt kasvanud mahetöötlejate arv.
„Mahesektori oluline arenguvõimalus on tuleval aastal kasutuselevõetavas toitlustajate ökomärgis, mis lihtsustab toitlustusettevõtetes mahetooraine kasutamisele viitamist ja parandab mahetoidu kättesaadavust,“ ütles Maaeluministeeriumi taimetervise osakonna juhataja Sigmar Suu.
„Mahetooraine laialdasem kasutamine toitlustuses võimaldab kasvatada mahetoodangu kodumaist tarbimist ja tootjatel oma toodangust paremat hinda saada. Kokkuvõttes on sellest võita kõigil osalistel mahetoidu tarneahelas.“
Maaeluministeeriumis toimunud arengukava hindamise seminaril anti ülevaade mahetootmise, töötlemise ja toitlustamise ja turustamise hetkeseisust, mahepõllumajanduse valdkonna teadmussiirde pikaajalise programmi rakendamise hetkeseisust ning kavandatavatest muudatustest seadusandluses.