„Kavandatav märk annab toitlustusettevõtetele lisavõimaluse mahetooraine kasutamisele viitamiseks ja lihtsustab tooraine kasutamise üle arvestuse pidamist. Põhjamaade kogemus näitab, et pikemas perspektiivis soodustab see mahetooraine üha laiemat kasutamist ning suurendab nõudlust mahetoodangu järele.“

Toitlustuse ökomärgi kaudu saab hakata andma tarbijatele teavet mahetoodete protsentuaalse osakaalu kohta kõigis ettevõttes toidu valmistamiseks kasutatud põllumajandustoodetest.

Mahetooraine kasutamise protsentuaalse vahemiku näitamiseks pakub eelnõu kolm varianti:

1) 15-50% toorainest on mahe;

2) 50-90% toorainest on mahe;

3) 90-100% toorainest on mahe.

Kõigil mahetoitu pakkuvatel toitlustajatel on endiselt kohustus teavitada mahetoidu pakkumisest VTA-d, kes kontrollib mahetoitlustajaid regulaarse toidujärelevalve käigus riskipõhiselt. Mahetoitlustamisest oli 2014. aasta lõpu seisuga VTA-d teavitanud 8 ettevõtjat, kes pakuvad mahetoitu 12 lasteasutuses ja 12 ettevõtjat, kes pakuvad mahetoitu 14 muus toitlustuskohas.

Esimese sammuna mahetoitlustamise nõuete lihtsustamiseks töötati välja 1. juulil 2013. aastal jõustunud maheseaduse muudatus, mille kohaselt ei pea toitlustusettevõtted olema maheseaduse alusel tunnustatud, vaid piisab VTA teavitamisest.