Kes "Helisevat muusikat" mäletab, teab ehk sealt ka seda kohta, kus Maria koos lastega
Salzburgi turul tomatitega žongleerib.

Kiriku ja turu juurde viivad kitsad tänavad on turiste nii paksult täis, et õige paiga leidmine võtab aega. Ent kohale jõudes selgub, et kummalisel kombel on see 1938. aasta filmiturg olemas ka praegu. Kuigi on kolinud toomkiriku eest selle taha.

Aga tomatid on olemas ja kobartomati kilo eest küsitakse 2.20. Värske kartul on kummalisel kombel kallim, ilmselt siis kodumaine, ja maksab 3.20. Samas hinnas on spargelkapsas ja suvikõrvits. 

Ilus värviline umbes poolekilone kotike kirjaga "Gemüse" ehk siis juurviljade segu maksab 1.70-2.50.

Hinnad tunduvad kõrgevõitu. "Paari nädala eest ujusime põldudel," tuletab seepeale üks müüjanna meelde. 

Tõsi. See teave, et seoses üleujutustega Tšehhis, Baierimaal, Šveitsis ja Austrias on tänavu aiasaaduste hinnad kõrgemad, kuna üleujutused tabasid peamiselt aianduspiirkondi, jõudis kuu aja eest ju ka Eestisse.

Eriti palju pakutakse virsikuid ja kilohind on 4.40. Mõnikümmend senti kallimalt, 4.60 eest, saab kätte kilo aprikoose, pirnid aga maksavad koguni 5.60.

Turistidena ei saa ju piirduda vaid köögiviljaga. Ära tuleb vaadata ka Austria ning Tirooli rahvuslike kaabude ja rõivaste hinnad lähedalasuvates poekestes. Kaabut osta ei raatsi, sest odavaim maksab 22 eurot. Kuigi nad on imeilusad ja kvaliteetsed ning neid on igat värvi.

Ehkki olen juba aastaid unistanud sellest, et kord sooviksin osta endale Austria rahvuslikus stiilis kleidi, jääb ka see unistuseks. Vähemalt Salzburgis, kus nende hinnad algavad 119 eurost ja tõusevad ... oi kui kõrgele.

See-eest saab neid kauneid kleite imetleda pühapäeval Baierimaa palverändurite kiriku Wieskirche ees, kus suur osa jumalateenistusele tulijaist on rõivastatud just rahvuslike motiividega riietesse. Kauaks jääb silme ette pilt viieliikmelisest perest, kus isegi paariaastane lokkispäine poisike rahvariietes ringi jookseb, vanematest inimestest rääkimata.