Poolteist aastat tagasi alanud piimahinna tõus motiveeris põllumehi rohkem piima tootma. Piima müüdi kokkostjatele statistikaameti andmetel mullu 11 kuu jooksul aasta varasemaga võrreldes 13% rohkem. Samal ajal toodeti 20% rohkem võid ja 23% rohkem juustu. Piima ületootmise ja maailmaturul valmistoodangu nõudluse vähenemise tõttu seisab praegu ladudes lademetes võid ja juustu. Selle tõttu on viimastel kuudel viibinud paljudele põllumeestele piima eest maksmine.

Võlg ulatub miljonitesse

Muraka sõnul pole praegu eriti lootust, et olukord järsult paraneks ja see on vaid aja küsimus, millal väljamakseprobleemid võivad tekkida. "Aasta lõpuni oleme olnud enam-vähem rütmis," ei taha ta avalikustada konkreetset summat, mille väljamaksmine on viibinud.

"Ostame kuus enam kui 60 miljoni krooni eest piima," ütles AS Tere juhataja Ülo Kivine ja tunnistas, et võlgu ollakse praegu mõned miljonid. Kivise sõnul on praegu tegemist iga-aastase jõulueelse ja -järgse perioodiga, kui ekspordinõudlus väheneb.

Eestis toodetud piimast tarbitakse kohapeal ära natuke üle poole. Ligi pool piimast tuleb piimatoodetena eksportida. Kuna maailmaturuhinnad on all, kujuneb Kivise sõnul Eestist välja mineva piima hinnaks 3 kr/kg. Statistikaameti viimastel andmetel oli novembri keskmine piima kokkuostuhind aga 4,3 kr/kg.

Piima hind langeb veel

Laos seisab kallimast piimast valmistatud toodang ja seda ei taheta odavalt müüa. Jaanus Muraka sõnul on nad siiski sunnitud eksportima, aga see tähendab piimahinna langust. "Piima hind peab langema sinnamaani, et tööstused tuleksid omadega välja," ütles Murakas. "Jaanuaris on hind keskeltläbi 3.80 ja langustrend kestab."

"Hinda ei pane paika meie, vaid turg," lausus AS Tere juhataja ja lisas, et õige poleks jätta ka kokku ostmata ca 40 % piimast, millega on seotud kogu maaelu laiemalt.

Samas kinnitas Ülo Kivine, et koostööpartnerite-tootjatega on piimaraha viibimise osas läbi räägitud ja kokkulepped olemas. "Tootja saab väga hästi aru ja meil ei ole tootjatega mingeid probleeme."

Takkasaare talu peremees Arvo Kuutok peab Türi vallas sadat lehma ja müüb iga kuu Terele 50-60 tonni piima. "Me oleme hakkama saanud, kuigi väiksed viivitused, nii nädal või poolteist, on piimaraha maksmisel olnud," ütles Kuutok. Ta kinnitas, et tööstuse poolt on selgitatud makseviivituse põhjusi.

Talupidajal on vaja tähtajaks maksta liisingu- ja laenumaksed ning Kuutoki kinnitusel on ise Terele peale käies õnnestunud vajalikuks kuupäevaks piimaraha kätte saada. Vaatamata viimastel kuudel tekkinud piimaraha viibimisele ei plaani Takkasaare talu peremees tööstust vahetada. "Vaevalt mujalgi olukord parem on."

Olukord on siiski parem AS Maag Piimatööstuses. "Tänaseni oleme suutnud korrektsed olla," kinnitas tegevjuht Valdis Noppel piimaraha õigeaegset maksmist. Põhjuseks see, et toodetakse peamiselt Balti turule, kus on hinnad kõrgemad ja müügitulu laekub regulaarselt.

Kui detsembris maksis Maag piima eest põllumeestele keskmiselt üle 4 krooni, siis jaanuaris langeb hind Noppeli sõnul tõenäoliselt alla 4 kr/kg.