“Oi, küll lastel on hea meel!” rõõmustas noor tartlanna, kes oli perega teel Pärnu randa. Naisel oli plätu katki läinud ja ta tõttas, mehe käimad jalas, Tõrva turule uusi jalavarje ostma. Leidis ka maasikad ning lahkus lustakalt – ühe käe otsas uued plätud, teises kilekotid maasikate ja kurkidega.

“Meie talu asub Pikasilla kandis metsade vahel ja vegetatsioon algab lihtsalt teistest hiljem,” selgitas müüja marjade päritolu. Teinegi läbisõitja võttis karbitäie marju, et neid autos süüa, paar kohalikku ootasid järge.

Värskeid kurke ja tomateid pakkusid mitu müüjat. ‘Dirigendi’ kilost küsis vanem proua ühe euro, kaaslinlane tema kõrval müüs tomateid kilohinnaga 2.50. Mõlemad olid enda sõnul juhumüüjad, kes oma aia vähesed ülejäägid sel päeval turule tõid.

FIE Toivo Kauri letis leidus värskeid kaalikaid (1.40 eurot/kg), kartuleid (70 senti/kg), porgandeid (1 euro/kg), peakapsast (60 senti/kg). Tomatikilogrammi eest küsis Kaur 2.50 ja kurgist 1.40.

“Mina müün põhiliselt Kadarpiku talu saadusi, Tartu hulgilaost käin toomas,” väitis Kaur. “Kurk on vana hea ‘Adam’.” Kioskiletil olid välja pandud ka purgid siltidega “Kuldse tervise mesi”. Linnumagus oli tõrvalase Evert Maasiku vurritatud, kilohinnaks seitse eurot.

Kurgikilo eest küsis sama hinda ka Ala külje all asuva Vanavardi talu perenaine Elle Elken. “See on ‘Agnes’, mis teatavasti aretati ‘Adamast’ ja on viimase parandatud sort – tegelikult kannavad mõlemad hästi,” kõneles Elken.

Vanavardi talu n-ö leivanumber on aga mesi. Proua Elle sõnul tegelesid mesilindudega juba tema mõlemad vanaisad, ema teenis aga eluaeg leiba endises Taagepera sovhoosis kutselise mesinikuna. Praegu olevat memm lihtsalt hea nõuandja.

“Meil on 49 peret, kraini tõugu mesilased on väga rahulikud ja töökad!” lisas Elken ning kahetses, et tänavu pärnaõiemett ei saa, sest pärnad õitsesid ära suurte sadude aegu.

Lillemüüja Valve Raudsepa käest sai samuti värsket kurki osta, ikka seda ‘Agnest’, mille väheldasi ühtlaseid vilju on sissetegemiseks hea purki panna.

Lilli pakub Raudsepp muidugi ka, petuunia maksab üks euro, mugulbegoonia ja pelar­goon kaks eurot. Lõikelilled
on kioskiseinte vahel vilus. “Äri läheb päris hästi, eks lilli ole inimestel alati vaja, ka amplitesse panekuks,” kinnitas proua Valve.

“Näe, ilmaennustajad lubavad nädalavahetuseks trombide tulekut – kui üks säärane aiast läbi tuhiseb, teeb jumalast puhta töö!” teab lähemale astunud Elle Elken ning mõlemad naised lisavad kui ühest suust: “Siis tuleb kärmesti uued lilled muretseda, sest ega õige mulk ei kannata, et tema aed naabri omast näotum on!”