Eestis on tänase valitsuse korralduse alusel Keskkonnainspektsioon selleks asutuseks, kes hakkab pidama arvestust kalapüügialaste rikkumiste kohta ja määrab selle eest kalapüügilaevadele nn karistuspunkte. Rikkumised, mille eest karistuseks punkte määratakse, on näiteks kalapüük keeluajal või keelukohas, keelatud või nõuetele mittevastavate püügivahendite kasutamine, kalapüügiloata püük jne.

Keskkonnainspektsioon, kes peab tõsiste rikkumiste punktisüsteemi üle arvestust, teavitab rikkumistest ka kalalaevade riikliku registri vastutavat töötlejat, Põllumajandusministeeriumi.

Põllumajandusministeerium omakorda teeb otsuseid kalalaevatunnistuse kohta ning edastab sellekohase teabe kalalaevatunnistuse omanikule.

Kui kalalaevatunnistuse omanik ei soorita kolme aasta jooksul alates eelmise tõsise rikkumise kuupäevast ühtegi tõsist rikkumist, kustutatakse kalalaevatunnistusel kõik punktid. Teatud arvu punktide kogumisel kalalaevatunnistuse peatamise ja kehtetuks tunnistamisega peatatakse sageli mitmeid miljoneid maksva kindla kalalaeva tegevus sõltumata selle omanikust, kasutajast, kasutatavatest püügivõimalustest. Juhul, kui kõnealune laev pärast rikkumise kuupäeva müüakse, üle antakse või muul moel omanikku vahetab, kantakse määratud punktid üle mis tahes tulevasele antud kalalaeva kalalaevatunnistuse omanikule.

Korraldus jõustub üldises korras.