Lea Puuri Õunapuu talu lehmad on olnud aastaid väljalüpsi poolest Eesti tipus. Nende keskmine toodang on olnud üle 10–11 tonni juba rohkem kui kümmekond aastat.

Õunapuu talu tähistas tänavu 1. aprillil 25. sünnipäeva, ent lehmi on loomakasvatusharidusega Lea Puur pidanud pea kogu elu.

“Kõige suurem töö on tehtud aretusega,” ütleb Puur. “Kogu aeg olen kasutanud parimaid importpulle.”

Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu juhatuse esimees Tanel Bulitko kiidab Lea Puuri pikalt. “Ta on kogu selle aja tipus olnud, talu tublilt majandanud. Lea on alati näitustel käinud ja väga sageli on tema lehmad võitnud. Ta on müünud välismaale palju tõumullikaid ning aretusühistule pulle.”

Bulitko lisab, et Lea Puuri sugustest karjaaretajatest on ka ühistul suur abi – ta on alati aktiivne ning mõtleb aretusotsuste tegemisel kaasa.

“Kui arutasime, kellele Eesti piimakarja aretajatest võiks “aastate aretaja” nimetuse anda, siis suurt kahtlust polnud,” lisab Bulitko. “Õunapuu talu on olnud selles sektoris juhtiv kõik need 20 aastat. Lisaks on see oma suurusgrupis – alla 50 lehma – üks väheseid, kes üldse tegutsema jäänud.”