Liiklusregistri andmetel müüdi Eestis 2011. aastal 580 uut traktorit. Turuliidri koha eest võitlevad endiselt John Deere, Valtra ja New Holland. Esikolmikule pakuvad tugevat konkurentsi Fendt, Massey Ferguson ja Claas.

Mitmete seni turul edukalt esinenud markide (Landini, Deutz Fahr, Kioti) müüginumbrid pole oluliselt suurenenud, mõne puhul isegi vähenenud. Tundub, et turg stabiliseerub ja müügifirmad peavad leppima ostjate eelistustega.

Vanadel jõud lõppemas

Müüginumbreist nähtub, et suur osa müüdud traktoreist on suure võimsusega (üle 200 hj), mis sobivad rohkem suurtootmisse ja on seejuures ökonoomsed. Suure võimsusklassi traktoreid müüsid enam John Deere (37), New Holland (36) ja Fendt (30).

Suhteliselt palju osteti ka väike- ja väike-keskklassi (kuni 110hj) traktoreid (39%). Üllatavalt hästi läks hiinlaste väiketraktori Dong Fengi müük (seda müüdi 47 tükki).

Müügiturust viiendiku moodustavad väikese võimsusega (kuni 90 hj) traktorid. Eesti traktoripargist on 80% kuni 90 hobujõulised, mis tänaseid moodsaid haakemasinaid vedada ei jõua. Suur osa neist leiab kasutamist farmides ja mitmetel muudel rahvamajanduslikel töödel. Sellesse gruppi kuuluvad ka traktorina kirjas olevad ATV-d, mis moonutavad tegelikult kogu traktoripargi vanust ja võimsust (noorendab ja vähendab võimsust).

Uusi traktoreid sunnib ostma väljavahetamist ootav vananenud traktoripark, sest 12–13 aastat tagasi ostetud esimeste Lääne traktorite tööressurss hakkab lõppema, mõnel on juba lõppenud. Remondiootel traktorid suurendavad korrashoiukulu, mis mõjutab kogu tootmiskulu.

Suuremate firmade moodsate tehniliste lahendustega laienev mudelivalik vähendab üksikute mudelite müüginumbreid. Seevastu väiksematel firmadel on üksikmudelite müüginumbrid suured. Kujukas näide on siin hiinlaste Dong Feng, mis pakkus turul ainult kolme mudelit ja müüs traktorid DF 404 ja DF 354 vastavalt 36 ja 10 tükki. Samas koosnes suurfirmade müüginimekiri mitmekümnest mudelist, aga ühe mudeli müüginumber oli vaid 22 (näiteks JD 6930).

Vaatamata uute traktorite ostule nooreneb meie traktoripark aeglaselt. 70% Eesti traktoripargist on vanem kui 10 aastat. Kolme kuni kümne aasta vanuseid on 27%. Noorenemine siiski toimub, sest viimase nelja aastaga on vanemad kui kümne aastaste traktorite osa vähenenud 18%.

Eesti traktoripark koosneb ka peaasjalikult väikese võimsusega masinatest. Liiklusregistris arvel olevast 25 365 traktorist on 47,2% võimsusega kuni 70 hj, 71–90 hj on 32,5 ja üle 200 hobujõulisi 3,8%.

Nooruslikum kombainipark

Kalleimate põllutöömasinate, teraviljakombainide, turg oli nii pakkujate kui ka ostjate poolest on traktoriturust tagasihoidlikum. 2011. aastal müüdi 62 uut teraviljakombaini, mis on viiendiku võrra suurem eelmise aasta numbrist. Turul oli vaid viis pakkujat, kõik vanad olijad. Edukamad neist olid Claas, New Holland ja John Deere.

Nimetatud firmad pakuvad erineva võimsusega kombaine, mis sobivad nii talupidajatele kui suurtootjatele. Nende müügiedu seisneb kombainide heas töökindluses, kombainijuhi mugavates töötingimustes ja kliendisõbralikus teeninduses. Eespool mainitud firmade kombainide tehniline tase ja juhisõbralikkus on jõudnud sellisele tasemele, mida uustulijatel on raske saavutada.

Müüdud kombainidest neljandik olid kesk-võimsusklassi (254–293 hj) kombainid, mille võimsust meie ilmastiku ja teravilja struktuuri arvestades piisab keskmiselt 300 hektari koristamiseks mõistlike terakadudega. Üle poole ostetud kombainidest olid suure võimsusega.

Kombainide ostul on tuntav viljeleja soov suurema võimsuse järele, järgides põhimõtet, et kibekiirel koristusajal jäägu kombainivõimsust pisut üle kui sellest puudu tuleb.

Enim osteti kombaine Claas Lexion 670 (389 hj) ja New Holland CX8080 (352 hj) vastavalt 10 ja 5 tükki.

Mitmed varem turul olnud margid, nagu Massey Ferguson, Sampo, Laverda jt., ei müünud mullu ühtki kombaini. Vähenes ka Case'i ja Vene kombainide ost. Põllumees eelistab marke, mille läbimüük suurem. Kes rohkem müüb, sellel on ka suuremad investeerimisvõimalused teeninduse parandamiseks ja kombainijuhtide koolitamiseks. Peale kombaini hinna ongi just need kombainiostul kõige määravamad tegurid.

Kui varasematel aastatel mõjutas kombainide müüki hooldekeskuse asukoht, siis möödunud aasta kohta seda enam öelda ei saa. Mõningane jaotus siiski toimib. Nii näiteks osteti New Hollandi kombaine enam Lõuna-Eestis, John Deere'i masinaid Põhja- ja Kesk-Eestis, ülejäänud firmade kombaineide müük jagunes üle Eesti. Suurimad uute kombainide ostjad olid Harju (11 tk), Lääne-Viru, Tartu ja Viljandi maakonna (igaüks 9 tk) ettevõtjad.

Eesti kombainipark näeb võrreldes traktoripargiga välja nooruslikum. 1025 registris olevast kombainist on vaid kolmandik vanemad kui 10 aastat ja iga kümnenda kombaini vanus ei ületa kahte aastat. Suure võimsusega kombainide osakaal on 27% ja väikese võimsusega kombaine on vaid viiendik. Ülejäänud on keskmise võimsusega (254–293 hj) kombainid.

Artikkel on pärit ajakirjast Maamajandus 4/2012.